Politika

Orbán: Nem kizárt, hogy a magánorvosokat és rezidenseket is be kell vonni a kórházi ellátásba

nyugatifeny.hu

A Dubajba és Maldív-szigetekre utazókat erőteljesen felszólította arra, hogy maradjanak itthon.






“Nem volt más választásunk. Ezek járványügyi szakkérdések, hogy milyen tendenciák vannak. Ahhoz, hogy nyithassunk, először zárni kell” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

 

Hozzátette, a nemzeti konzultáció március 15-ig fog zajlani, ezt követően döntenek arról, hogy mi lesz a nyitás menetrendje húsvét után.

 

Orbán bejelentése szerint nemcsak azok fognak bértámogatást kapnak, akiknek most két hétre be kell zárniuk, hanem a katás vállalkozóknak, vállalkozásoknak sem kell katát fizetniük egész márciusban.

 






Orbán szerint a legnehezebben a virágboltokra vonatkozó szabályt hozták meg, és végül úgy döntöttek, hogy

március 8-án a virágboltok nyitva tarthatnak, hogy el tudják adni a készleteiket, de utána nekik is zárniuk kell.

 

A külföldi utazásokkal, határátlépéssel kapcsolatban elmondta:

“Itt inkább most azzal van baj, hogy hurcolnak be mutánsokat Magyarországra a különleges nyaralóhelyekről hazatérő honfitársaink” – mondta Orbán, aki

külön kiemelte Tanganyikát, a Maldív-szigeteket és Dubajt, majd mindenkit “erőteljesen” arra kért, hogy ha “van pénzük”, akkor is halasszák el az utazásaikat.

 

Szerinte a kórházakat éri most a legnagyobb terhelés, közlése szerint az elmúlt 24 órában 6379-cel emelkedett az új fertőzöttek száma, 143-an elhunytak, 667 ember van lélegeztetőgépen és 6877-en vannak kórházban.

“Ez a szám fog felmenni, ez felmehet 15 ezerig, akár 20 ezerig is”

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, ehhez lélegeztetőgépek, ágyak és emberek kellenek, ezért az ellátásban elkezdik az átvezénylést, és lehet, hogy bevonják a rezidenseket, sőt a magánegészségügyben dolgozó orvosokat is.

“Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőgép és lesz elég ember is” – tette hozzá.

 






Orbánt vasárnap oltották be koronavírus ellen a kínai vakcinával, a tapasztalataival kapcsolatban pedig azt mondta: “Bementem utána dolgozni, lehet, hogy ez stimulálja az embert”.

 

Szerinte eddig is főként a “szovjet” vakcinával oltottak, és habár megérti, hogy van, aki az új, modern technológiájú vakcinákban bízik, ő “régi vágású” ember, ezért a kínai oltóanyagot választotta.

 

Péntek reggeli hír, hogy zavar támadt az oltási rendszerben, szarvashibák fordultak elő az elmúlt egy nap során, így van olyan is, akit úgy hívtak be a második oltásra, hogy még az első dóziást sem kapta meg.

 

Ezzel kapcsolatosan Orbán arról beszélt, a tömeges oltás velejárója, hogy át kellett állni az adatalapú oltásra, ezért szerinte valóban előfordulhat, hogy “olyan embert hívnak be, akit már beoltottak”.

 

Elismerte, az adatalapú oltásnak vannak problémái, ezért reggel leállították a rendszert azért, hogy felülvizsgálják az adatokat, mert például nagyon sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint az állandó lakhelye van, más például évek óta nem volt háziorvosnál, közben megváltozott a lakhelye, és kikerült valahogy a rendszerből. A lakcímnyilvántartások sem stimmelnek sok esetben.

 

Emellett felállítanak egy külön operatív kiscsoportot, hogy kezeljék a helyzetet, és Müller Cecília országos tisztifőorvos fogja elmondani azt a telefonszámot, ahol majd lehet jelezni a problémákat – mondta.

 

A második dózis esetében a kínaiak vakcinánál ragaszkodnak a 28 napos különbségre, a nyugati vakcináknál viszont több idő, akár 40 nap is eltelhet a két dózis között, ezért a beérkező vakcinákat nem raktározzák, hanem azonnal eloltják.

“Irigylem a baloldal problémáit. A baloldal a kormánnyal küzd és nem a vírussal küzd, és szerintem ez hiba. Az, hogy mit mondanak, attól függ, hogy mit mondanak Brüsszelben” – mondta az ellenzékkel kapcsolatos kérdésre, majd a kérdező rátért a néppárti kilépés hírére.

“Ez egy szomorú történet. Szó szerint élet-halál harcot vív minden államfő a vírussal, a brüsszeli buborékban pedig egyesek azzal foglalkoznak, hogyan lehet alapszabály-módosítással egyik vagy másik pártot nehéz helyzetbe mondani, például minket. Erre mondtuk, hogy na jó, mi köszönjük, nekünk ebből elég volt”

– fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a kilépés óta még nem beszéltek a néppárti frakcióvezető Manfred Weberrel, de “biztosan megtörténik majd, hajrá Weber úr!”

 

A folytatás pedig szerinte csak “technikai kérdés”. Beszélt a CDU új vezetőjével, Armin Laschettel, aki egy nagyon sikeres tartományi miniszterelnök, és akit egy karakteres, katolikus embernek tart, de szerinte ő már “ide későn érkezett” ahhoz, hogy egyben tartsa a különböző oldalakat, így “az útjaink lényegében elvállnak”.

 

Elmondta, tárgyaltak a lengyelekkel és az olaszokkal, így Matteo Salvinivel és Giorgia Melonival is.

“Mindig is volt a fiókban olyan javaslat, hogy hogyan kéne megújítani az európai politikát” – vélekedett.

 

Elmondása szerint a keleti vakcinák érkeznek, sőt még hamarabb is érkeznek, mint várták, illetve nagyobb mennyiségben is, hiszen 50 ezerrel több Sinopharm-vakcina érkezett, ami azt is jól mutatja, hogy a beszerzésért felelős Szijjártó Péter “jól állja a sarat”.






 

Az oroszok is küldik kis késéssel, de rajtuk nagy a nyomás, mert rengetegen akarnak venni, nagy a piaci igény – mondta Orbán, aki a nyitással kapcsolatban elmondta, nem volt egyértelmű a szakemberek véleménye, “különböző vonalakat húznak”.

 

Van olyan, aki szerint már 10 nap után érződni fog a szigorítás hatása, van, aki szerint csak 14 nap múlva, de akad olyan is, aki szerint, ha nem óvatosan enyhítenek, akár a negyedik hullám is elindulhat.

 

“A mostani két hetes zárással befordultunk a vírus elleni harc célegyenesébe” – zárta interjúját Orbán Viktor, hozzátéve, “akkor tudunk nyitni, ha most zárunk”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top