Politika

Üzent az Európai Gyógyszerügynökség az uniós országoknak: Ne engedélyezzék a Szputnyik V-t, amíg ők nem vizsgálták meg

(Kiemelt kép: MTI/Bús Csaba)

Nem nagyon tanácsolják a nemzeti szintű engedélyeztetést.






Christa Wirthumer-Hoche, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője az ORF osztrák köztévé vasárnapi vitaműsorában arra kérte az európai uniós tagországokat, hogy

ne engedélyezzék az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, amíg az ügynökség nem vizsgálta meg biztonságosságát és hatásosságát.

 

“Szükségünk van a dokumentumokra, amelyeket áttekinthetünk. Jelen pillanatban az oltott emberekről sincsenek adataink. Ez nem ismert. Ezért nagyon nem tanácsolnám a nemzeti szintű engedélyeztetést”

– mondta Wirthumer-Hoche, hozzátéve, az EMA már megkezdte az orosz vakcina vizsgálatát, és ha az adatcsomagok megfelelnek, akkor az EU-ban is jóváhagyják a használatát.

 

Mint ismert, Magyarországon az Európai Unióban elsőként január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz oltóanyagot, holott a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban.

 






A kormányzati tájékoztatás szerint az orosz vakcinát eddig a regisztrált 60 év felettiek oltására használták fel a megyei kórházak oltópontjain. A múlt héten érkezett 100 ezer ember oltásához elég vakcinával ezen a héten kezdődik meg az oltás.

 

A vakcinák európai uniós forgalmazását az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. Az EMA eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináját engedélyezte. Ugyanakkor Magyarországon kívül Csehországban és Szlovákiában engedélyezték vagy engedélyeztetési eljárásnak vetik alá a Szputnyik V-t.

 

Wirthumer-Hoche elmondta, az EMA-bizottsága (CHMP) március 11-én tart rendkívüli ülést, amelyen értékelik a Johnson & Johnson amerikai vakcina használhatóságát az unióban.

(telex/mti nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top