Politika

Müller Cecília: Olyan mértékű a járvány terjedése, amilyent korábban még soha nem láttunk (+videó)

nyugatifeny.hu

Javulás pedig egyelőre biztosan nem várható.






“Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon. Hasonlóan Európa többi országához nagyon komoly, egyre emelkedő járványügyi adatokkal kell számolnunk.

Olyan mértékű a növekedés, amilyent korábban még soha nem tapasztaltunk, még a második hullám idején sem”

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

 

A tisztifőorvos közölte, az aktív betegek száma néhány nap alatt 5-10 ezerrel nőtt. Az elmúlt 24 órában 6294 új fertőzött személyt regisztráltak. 158 beteget pedig elveszítettünk.

“Nagyon súlyos az az adat is, amely a kórházban ápoltakat illeti: 8270 főt ápolnak kórházban. Ez azt jelenti, hogy súlyosan zajlik náluk a betegség”

 mondta Müller, hozzátéve, ez az eddigi legmagasabb szám a kórházi betegek számát illetően, hiszen az eddigi legmagasabb számot, 8045 főt december 8-án regisztrálták az egészségügyi intézményekben.

Jelenleg 833 fő szorul gépi lélegeztetésre, ez az adat december 7-én volt ennyire magas legutóbb: akkor 674 fertőzött beteg volt lélegeztetőgépen.

 

A tisztifőorvos elmondta, a járvány harmadik hulláma nagyon nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, nagyon sok az ápolásra szoruló beteg és sokan vannak az intenzív osztályon is.






“Mindannyiunk feladata, hogy tehermentesítsük a kórházainkat, ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy ne betegedjünk meg. Ha kicsit csökken a napi megbetegedések száma, az a többi adaton is javítani fog” – mondta.

 

A járványügyi adatok mellett Müller szerint “egyértelmű hanyatlást” mutatnak a környezetegészségügyi adatok is, azaz a koronavírus örökítőanyaga is emelkedő tendenciát mutat a szennyvizekben, emiatt a fertőzöttszám további emelkedésére számítanak.

Mint mondta: az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs idején mért értékeket, csökkenést pedig egyetlen városban sem mértek.

 

Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Veszprémben, Tatabányán, illetve a budapesti agglomerációban is egyértelműen és rendkívülien növekednek az adatok – részletezte Müller Cecília, aki szerint ez is arra utal, hogy a következő napokban biztosan nem lehet javulásra számítani.

 

A tisztifőorvos szerint azoknál, akik megkapták az oltás első vagy második dózisát, legalább 2-3 hétnek kell eltelnie, amíg kialakul az immunitás, ezért ez idő alatt a beoltottak is ugyanolyan veszélyeztetettnek számítanak, mint azok, akik még nem kapták meg a védőoltást.

 

A vakcinák beoltását tekintve Magyarországon 1 047 045 fő kapta meg az első adag oltást, közülük 314 485 főt pedig a második adaggal is beoltottak.

 

A következő napokban 100 ezer felszabadított Szputnyik vakcina kerül az oltópontokra, emellett ma érkezett 120 510 adag Pfizer-vakcina is.

 

Ezen a héten a háziorvosok 105 600 adag AtraZenecával olthatják az időseket, őket arra kérte Müller Cecília, hogy elsősorban a hatvan éven felüliekre koncentráljanak. Ebből azok is kapnak, akik a most esedékes második oltásukra várnak.

Csütörtökről vasárnapig a múlt hétvégéről elhalasztott AstraZenaca-oltást is megtartják, a hatvan év alatti krónikus betegeknek. Valószínűleg még ma üzenetet fognak kapni erről az érintetek

– mondta a tisztifőorvos.






 

Bejelentette, megkezdik a járványügyi védekezésben rendvédelmi dolgozók és katonák oltását is, ezzel próbálják minél teljesebbé tenni a védettséget az országban.

 

A sajtótájékoztatón Müller Cecília több kérést is megfogalmazott a lakosság irányába:

  • vakcinainfo.gov.hu oldalról töltsék le a beleegyező nyilatkozatot és azzal érkezzenek az oltópontra, hogy ezzel is “tempósan” tudjon zajlani az oltakozás
  • türelmet és maszkviselést kért az oltakozóktól
  • fogadják el azt az oltóanyagot, amit felajánlanak nekik
  • illetve azoktól, akiknek kérdéseik, problémáik vannak a regisztrációkor megadott adatokkal kapcsolatban, azt a 1818-as telefonszámon, illetve e-mailben tegyék fel, illetve jelentsék be.

 

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top