Politika

Gulyás Gergely hazudott a csütörtöki Kormányinfón, Brüsszelből már jött is a válasz

nyugatifeny.hu

Csak a szokásos.






A magyar kormányzathoz hasonlóan az Európai Bizottság is híve a közös, uniós oltóanyag-beszerzések céljából a vakcinagyártókkal megkötött keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóságnak — közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

 

Ez Európai Bizottság Magyarországi Képviselete arra reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta:

Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a vakcinabeszerzésékről között szerződések nyilvánosságra hozatalát.

 

Hozzátette: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

 

A Kormányinfón elhangzott kormányzati kijelentésekkel kapcsolatban a brüsszeli testület magyarországi képviselete azt közölte, a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges.

 

Az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott.

 

Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések.






 

A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra — írták.

 

Gulyás Gergely a Moderna-vakcinák le nem hívott dózisai kapcsán a Kormányinfón úgy fogalmazott:

“mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén”.

 

Ezzel összefüggésben a bizottsági képviselet azt közölte, hogy az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és a várható szállítási időzítéssel kapcsolatban semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, illetve ebben a témában tájékoztatást nem adtak.

 

Kijelentették, az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve arra törekszik, hogy az európaiak biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak, illetve hogy az oltóanyag-szállításokat jelentősen gyorsítsa.

 

E törekvések egyik eredménye, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából a tervezettnél 4 millió adaggal többet szállítanak a tagállamoknak még március folyamán. A második negyedévben várható oltóanyag-szállítások mennyisége az első negyedéves mennyiség többszörösére tehető — tették hozzá.

(MTI) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top