Politika

Müller Cecília: Sajnos csúcsokat döntögetünk, bármelyik járványadatot is nézzük (+videó)

nyugatifeny.hu

Egy hónap alatt háromszorosára emelkedett a lélegeztetőgépen fekvők száma.






Az Operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. György István államtitkár bejelentette a következő napok oltási tervét, amely szerint a háziorvosok a következő napokban a 80 év feletti idősek oltásáról gondoskodnak. Törekvésük ugyanis az, hogy az e heti oltásokkal befejezzék ennek a korosztálynak az oltását.

 

Az államtitkár tájékoztatása szerint a háziorvosok 100 ezer AstraZenecát adnak be, nagyobb praxisonként 20-21 főt oltanak be. A kórházi oltópontokon pedig Pfizer és Szputnyik V vakcinák állnak a legidősebb regisztráltak rendelkezésére.

 

A háziorvosok emellett folytatják az oltást a Moderna oltóanyagával, míg a kínai Sinopharm vakcinája az államtitkár szerint elfogyott.

 

Azokat, akiknek múlt héten sms-ben értesítést kaptak, de a rendszerhiba miatt meghiúsult az oltása, mától vasárnapig oltják az AstraZenecával. Emellett zajlik a katonák, rendőrök, illetve a határvédelemben dolgozók oltása is.






 

György István szerint így a következő oltási héten, szerdától szerdáig 500 ezer ember beoltására lesz lehetőség Magyarországon.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos felszólalását azzal kezdte, hogy emlékeztetett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen egy évvel ezelőtt hirdette ki a koronavírus-fertőzés okozta világjárványt.

“Sajnos csúcsokat döntögetünk, bármelyik járványügyi adatot nézzük”

– folytatta a tisztifőorvos, aki arról számolt be, hogy olyan magasak a járványügyi adatok, amilyent korábban még soha nem tapasztaltak. (A legfrissebb adatokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

 

A harmadik hullám február 18-i bejelentése óta Müller szerint “soha nem látott, meredek görbén” halad a járvány:

a kórházban ápoltak száma azóta a duplájára nőtt, a lélegeztetettek száma pedig a háromszorosára emelkedett.

“Rendkívüli tempóban növekszik a fertőzöttek száma. Ezt a görbét, ezt a nagyfokú terjedést kell megállítanunk” – tette hozzá a tisztifőorvos.

 

Elmondta, szeretnék minél előbb beoltani a 80 év feletti korosztályt, “hiszen ők esendők főként a szövődményes lefolyással szemben”. A tisztifőorvos szerint ugyanakkor, habár az áldozatok zöme továbbra is az idősek közül kerül ki, a vírus változása miatt egyre több a fiatal a fertőzöttek és az elhunytak között is.

 

Az oltóanyagok szállítása Müller Cecília elmondása szerint nem ütemterv szerint zajlik: ma 55 200 AstraZeneca érkezett, a következő heti szállítmányok azonban a vártnál kevesebbek lesznek ebből az oltóanyagból, hozzátette, emellett érkezett 450 ezer a kínai Sinopharm vakcinából is, ezzel hamarosan megkezdik az oltást.






 

Müller beszélt arról is, hogy a brit mutáns nemcsak fertőzőbb az eddig ismert vírusnál, hanem a betegeknél sokkal gyorsabban jelentkeznek a súlyosabb tünetek is. Ezért a tünetek észlelése után érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen most már a háziorvos is felírhatja a favipiravirt.

Magyarországon jelenleg 3100 település érintett, ahol koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, vagyis a települések 98 százaléka érintett a fertőzésben. Budapesten az összes fertőzött 20 százalékát azonosították a kilencedik héten, míg Zala megyében regisztrálták a legkevesebbet

– közölte a tisztifőorvos.

 

A teljes tájékoztatót itt lehet visszanézni:

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top