Politika

Kiderült: Orbán Viktor kormánya működik a legdrágábban egész Európában

nyugatifeny.hu

Az uniós átlagnál csaknem három százalékkal költ többet saját magára az állam.






Az Eurostat március eleji frissítette az uniós tagállamok 2019-es költségvetési adatait, amelyből kiderült, Magyarországnak van a legdrágábban működő kormányzata Európában – írja a Népszava.

 

A EU 27-ek ugyanis míg átlagosan a GDP 5,8 százalékát költik a bürokráciára – hivatalosan fogalmazva – az általános közösségi szolgáltatásokra,

Magyarországon ez ugyanakkor csaknem három százalékkal magasabb: 8,2 százalék volt.

 

Hasonlóan magas számot – 7,9 százalékot költött – Finnország, míg az Orbán laboratóriumának nevezetttt Ausztria 5,7 százalékot, a fejlettségben egyre inkább tőlünk elhúzó V4 országokban, pedig a bruttó hazai termék 4-5 százalékát költi az állam önmagára.

 

A közösségi szolgáltatásokban nincs benne a rendvédelem és a honvédelem sem, az utóbbiban a GDP 1 százalékával kicsit elmaradtunk az uniós átlagtól (1,3), de a rendvédelemre költött 2,1 százalék sem rugaszkodik el az átlagtól – részletezi a lap.

 






Azzal kapcsolatban, hogy mire ment el a 3300 milliárd forint a 2019-es zárszámadási törvényben nem tért ki a kormány, mindössze annyival magyarázták, hogy azért nőtt az előző évhez képest, mert feltőkésítettek állami cégeket és bért emeltek a közszférában.

 

Kiderült az is, hogy míg a gazdaság támogatására messze átlagon felül költ a magyar kormány — az Unióban a GDP 4,3 százaléka, idehaza 7,3 százalék jutott erre a célra — addig az átlagnál jóval kevesebb jut a környezetvédelemre, szociális kiadásokra és egészségügyre.

A magyar állam egészségügyi ráfordításai ugyanis az elmúlt tíz évben GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára csökkentek. Ez a harmadik legalacsonyabb az EU-ban.

 

A magyar kormány 2019-ben a GDP 12,7 százalékát fordította a nyugdíjakra és szociális ellátásokra, az uniós átlag ezzel szemben 19,3 százalék volt.

(Népszava nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top