Politika

Az egész EU-ban a magyar állam működik a legdrágábban

fuggetlennemzet.hu

Az Eurostat március elején publikált adatai alapján 2019-ben Magyarország költött a legtöbbet az állam működésére. Míg a tagállamok átlagosan a GDP 5,8 százalékát fordítják kormányzati kiadásokra, nekünk 8,2 százalékkal sikerült mindenkit megelőznünk.






 

Magyarország után Görögország és Finnország következik (mindkettő 7,9 százalékkal), őket követi Olaszország és Ciprus (mindkettő 7,5 százalékkal). Az összesítésről írt cikkében a Népszava megjegyzi, hogy a közösségi szolgáltatásokban nincs benne a rendvédelem és a honvédelem sem, az utóbbiban a GDP 1 százalékával kicsit elmaradtunk az uniós átlagtól (1,3 százalék), de a rendvédelemre költött 2,1 százalék sem rugaszkodik el az átlagtól.

 

Emlékeztetnek, hogy a magyar állam működési költsége mindig kirívóan magas volt: 2010-ben a GDP 9,3 százalékát szippantotta fel a bürokrácia, a csúcs pedig a 2013-as 10,2 százalék volt. Vagyis azóta még számottevően csökkent is a ráfordítás.






 

A lap kiemeli, hogy a magyar állam messze átlagon felül költ a gazdaság támogatására is, mert amíg az EU-ban átlagosan a GDP 4,3 százaléka, addig nálunk 7,3 százalék jutott erre.

 

Közben az átlagnál jóval kevesebb jut a környezetvédelemre, a szociális kiadásokra és az egészségügyre. A magyar állam egészségügyi ráfordításai az elmúlt tíz évben a GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára estek vissza, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Ennél kevesebbet GDP-arányosan csak Lettország (4,2), illetve Olaszország (4 százalék) költött.

Forrás: HU




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top