Politika

Harmadik világbéli autokráciának nevezte Orbán Magyarországát az USA szenátusának elnöke

nyugatifeny.hu

Jóhírünk a nagyvilágban.






Súlyos rendszerkritikát fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban Chuck Schumer, az USA szenátusának demokrata elnöke, a második legbefolyásosabb amerikai politikus a héten – írja a Magyar Hang.

 

“Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti.

Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli autokráciáknak nyitunk utat, mint Erdogan Törökországa és Orbán Magyarországa”

– fogalmazott Schumer szerdán a házbizottsági ülésen.

 

Az ülésen az volt a téma, hogy egyes amerikai tagállamok szigorításokat vezetnének be a választási törvényeikbe, ezzel kapcsolatban hozta fel elrettentő példaként Magyarországot és Törökországot a politikus.

 

Schumer azt követően beszélt a magyarországi viszonyokról, hogy kedden az Egyesült Államok külügyminisztere V4-es kollégáival tárgyalt a brüsszeli miniszteri NATO-tanácskozás kapcsán.

 






Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás után azt mondta, bizakodó az amerikai-magyar kapcsolatokat tekintve. Szerinte ugyanis “a kölcsönös tiszteletre alapítva sikeresen tudják majd fejleszteni a kapcsolatrendszert a két ország között.

 

“A mi részünkről a szándék az egyértelmű. A tény, hogy az Egyesült Államok kezdeményezett egy találkozót a visegrádi csoporttal azt mutatja, hogy Közép-Európa ott tud lenni az amerikai külpolitika radarképernyőjén és ez egy jó hír számunkra”

– mondta kedden Szijjártó Péter.

 

A lap felidézi azt is, hogy nemcsak Schumer volt az egyetlen, aki az elmúlt hetekben autokráciának nevezte a magyar rendszert. Bob Menendez, az amerikai külügyi bizottság elnöke ugyanis szintén az autokrata vezetésű országok közé sorolta Magyarországot.

 

“Sok feltörekvő demokráciát megfertőztek a botrányok, a korrupció és az állampolgári elégedetlenség.

“Törökországtól Magyarországon és Venezuelán keresztül a Fülöp-szigetekig az autokrata kormányok szisztematikusan leépítik a hatalmukat ellenőrző alkotmányos ellensúlyokat.

Sajnos a koronavírus-pandémia segített abban, hogy felgyorsítsák egyes lépéseiket, ürügyet találva arra, hogy konszolidálják hatalmukat és elnyomják a független médiát”

– fogalmazott Bob Menendez a külügyi bizottság két héttel ezelőtt tartott ülésén.

(Magyar Hang nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top