Politika

Kiakadt Orbánékra az egészségügyi szakértő: Tragédia a kormány késlekedő járványkezelése

nyugatifeny.hu

Miközben megy a büszke vállveregetés.






Interjút adott a Telexnek Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsadója. A szakértő a kormányzati járványkezelésről fejtette ki a véleményét.

 

Rékassy elmondta, hogy bár hasznos lehet az egészségügyi kapacitások egységbe szervezése, elfogadhatatlan, hogy a kormány előzetes egyeztetés nélkül átvette a járvány idejére az önkormányzati tulajdonú egészségügyi intézmények fenntartói jogát. Szerinte a kabinet kapkod a járvány kezelését illetően.

 

Elmondta, az önkormányzatok hasznos segítséget tudnának nyújtani a betegellátásban vagy az oltások megszervezésében, hogy ne a háziorvosoknak és a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó, túlterhelt orvosoknak kelljen elvégeznie azokat.

Arról is beszélt, hogy a nem koronavírusos akut betegek ellátása is, mint a fertőzötteké.

 

A szakértő szerint egyedül a kormány van tisztában a pontos fertőzöttségi statisztikákkal, és azok ismeretében lett volna idejük arra, hogy felkészüljenek a veszélyhelyzetre. A jelenlegi időszakban a kabinet felhasználhatta volna a járvány második hullámában megkésve hozott intézkedések negatív tapasztalatait.

 

Elmondta, a járványügyi szakértők már előre látták a katasztrófahelyzetet, azonban ennek ellenére nem volt megfelelő egyeztetés és felkészülés, sem a kormány által kezdeményezett szakmai párbeszéd, és ezt ő sajnálatosnak tartja. Ennek megvan az eredménye, ugyanis most már napi 250 áldozatot követel a járvány.

Tragédiának tartom, hogy az kormány ilyen későn kapcsolt,

és egy évvel a járvány kitörése után nincsen egyeztetett, a főbb szereplők bevonásával készült egészségügyi vészhelyzeti forgatókönyvünk, nincsen megfelelő számú tesztelés, kontaktkutatás, izoláció, nincs összefogást segítő szakmai párbeszéd, még mindig nincs járványkezelési stratégia” — mondta Rékassy.






 

A késlekedés kapkodáshoz vezet, és ezt mutatja az önkormányzati rendelőintézetek átvétele is. Ezt erőből utasított, “mindennemű jószándékú partnerséget nélkülözve” hajtja végre a kormány. Ettől függetlenül szükség lenne régiós egészségügyi központokra a feladatok könnyebb koordinálása érdekében.

 

Hozzátette, jelen helyzetben minden egészségügyi szakember munkájára szükség van. Elmondta, hogy a kerületi önkormányzatok pártpolitikai hátsó szándék nélkül segíteni akarják a járványügyi védekezést. “Az oltási programok megszervezésével

nem a covidos betegek ellátásával küszködő kórházakat kellene terhelni, nem a háziorvosoknak kellene telefonos oltásszervezési feladatokat ellátni

— fejtette ki véleményét.

 

A legoptimálisabbnak azt tartaná, ha stadionokban, valamint nagy befogadóképességű sportlétesítményekben és közösségi terekben hoznának létre oltópontokat, és a szervezésben az önkormányzatok is részt vállalnának. Mindemellett a védőnőkre és egészségügyi szolgáltatókra is számítani lehetne a szervezésben. A kulcs pedig a megfelelő kommunikáció lenne.

(Telex nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top