Politika

Kiderült: Ötödannyiért vettek sokkal jobb lélegeztetőgépeket Orbánék az EU-nak

nyugatifeny.hu

Újabb bizonyíték arra, milyen drágán vásároltak be tavaly a lélegeztetőgépekből.






Lezárult az a közbeszerzés, amelynek keretében a Belügyminisztérium (BM) az Európai Unió stratégiai raktárkészletéhez szerzett be különböző egészségügyi eszközöket, így többek között 465 lélegeztetőgépet szerzett be uniós pénzből – írja a G7.

 

Az EU célja ugyanis a projekttel az, hogy stratégiai készletet hozzon létre olyan egészségügyi készletekből, amelyekre szükségük lehet a rászoruló uniós országoknak.

 

A programhoz Románia, Dánia, Németország, Görögország és Svédország után Magyarország tavaly ősszel csatlakozott, így többek között a feladata az volt, hogy feltöltse az úgynevezett rescEU raktárait a beszerzett eszközökkel.

 

A gazdasági lap azt írja, a mostani, uniós közbeszerzésen a BM

darabonként nettó 11 690 eurót, azaz nagyjából 4,2 milliót fizetett egy lélegeztetőgépért a közbeszerzésen nyertes Med&Trade Co. Bt.-nek.

 






Ehhez képest tavaly még a viszonylag olcsón vásároló állami kórházellátó is több mint 10 milliót, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium közel 20 milliót adott átlagosan egy berendezésért.

 

Mindez azt is jelenti, hogy az uniónak most ötödannyit fizetett a kormány a lélegeztetőgépek darabjáért, ráadásul úgy, hogy ezek az eszközök modernebbek a tavaly magunknak vett gépek többségénél.

 

A Med&Trade Co. Bt. ugyanis egy német gyártó, a Löwenstein egyik gépét ajánlotta, és noha a pontos típus nem ismert, a kiírás alapján az eddig megvett készülékeknél is magasabb kategóriás berendezést ajánlhatott a Med&Trade.

“A mostani tender nagyjából segít elhelyezni, mennyire vásárolt drágán tavaly a magyar állam a közbeszerzés nélküli, visszaélésgyanús lélegeztetőgép-vételek során”

– írja a G7.

 

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az eddig beszerzett lélegeztetőgépek mellett – amelyekből soknan egyébként több országnak is ingyen adott túl a kormány – lesz még egy 465 darabos lélegeztetőgép-tartalék az országban, igaz, az utóbbi unión belüli szolidaritási célokra.

 

Korábban mi is megírtuk, hogy a Külügyminisztérium a koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt 300 milliárd forintot költött 16.000 lélegeztetőgépre, sokat ráadásul a piaci ár csaknem duplájáért vásárolt, így például sok olyan típusú gépet is vettek, amelyek az intenzív osztályokon használhatatlanok, azokat ugyanis például betegszállítás közbeni lélegeztetésre, sürgősségi esetekben használhatók.






 

Transparency International február elején nyújtott be közérdekű adatigénylést azért, hogy megtudják, hány darab lélegeztetőgépet értékesítettek. A külügy válaszában azt írta, egyetlen egyet sem adtak el a fölösleges gépekből.

(G7 nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top