Politika

Ha a jelenlegi ütemben halad az oltás, már pénteken enyhíthetnek Orbánék a korlátozásokon

nyugatifeny.hu

Napokon belül megkezdődhet a lazítás.






Március 27-én jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések akkor változnak, amikor 2,5 millió ember megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. Azaz a kormány kizárólag a beoltottak számától tett függővé azt, hogyan alakul a járvány ellen hozott intézkedések jövője Magyarországon.

 

Orbán Viktor az újfajta járványügyi stratégiát az M1-nek adott “exkluzív” interjújában azzal magyarázta, hogy a korlátozások csak lassítani tudják az országban már közel 100 százalékban terjedő brit vírusvariánst, de megállítani nem.

 

Azt viszont a kormányfő nem magyarázta részletesebben, hogy miért éppen 2,5 millió beoltotthoz kötötték az enyhítést. Orbán mindössze azt mondta,

“ha beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év feletti regisztrált ember be van oltva. És az lesz az a pillanat, amikor az oltások számának alakulása függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást”.

 

A járványügyi szakemberek viszont korábban több alkalommal is hangsúlyozták, a nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 60-70 százalékos átoltottsága szükséges. Sőt, a gyorsabban terjedő variánsok miatt van olyan immunológus, aki 80-90 százalékos átoltottsághoz kötötte a logikus újranyitást.

 

A kormányzati tájékoztató honlapon közzétett legfrissebb adatok szerint Magyarországon már 2,36 millió ember kapta meg a védőoltás első adagját, vasárnap több mint 58 ezer embert oltottak be. Azaz, ha az oltás a jelenlegi ütemben halad,

április 8-ra, csütörtökre valóban elérhetjük a 2,5 millió beoltottat, így a kormányrendelet értelmében másnap elkezdődhet a lazítás.

 

Ha viszont, április 9-ig nem oltanak be ennyi embert, akkor újabb néhány napra meg kellene hosszabbítani a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

 

Azaz, a kormány már csak ezért is igyekezni akar a 2,5 milliós szint elérésével, hiszen így elkerülheti, hogy kénytelen legyen mindössze néhány napra, átmenetileg meghosszabbítani a korlátozó intézkedéseket.






 

Portfolio ehhez kapcsolódó cikkében azt is kiemeli, azzal, hogy a kormány a beoltottak számához kötötte az enyhítést, előre jelezhetővé tette, hogy mikor változnak a szigorú szabályok. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy ez a stratégiája mennyire rugalmas: így, ha például a járványgörbe a vártnál rosszabbul alakul, az felülírhatja-e a nyitási fokozatokat a későbbiekben.

 

Mindenestre az oltás ütemér tekintve a jelek szerint a hét második felében enyhülhetnek a korlátozó intézkedések, és a kormányrendelet szerint a következő intézkedések lépnek életbe:

  • a boltok hajnali öt és este fél kilenc között lehetnek nyitva
  • a kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszaka szűkül
  • kinyithatnak a március 8-a óta zárva tartó boltok, így a ruhaboltok, a plázákban található üzletek, bútorboltok is
  • életbe lép négyzetméter alapu vásárlás, azaz tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bennük
  • kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is;
  • a vendéglátó egységek viszont továbbra is csak elvitelre tarthatnak nyitva.

 

A rendelet szerint az iskolák és óvodák április 19-én térhetnek vissza a normális működésre.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top