Politika

Nagymintás kutatás: A fiatalok elsöprő többsége el akarja takarítani az Orbán-kormányt

nyugatifeny.hu

Ide már nem lesz elég az SZJA-mentesség.






A fiatalok többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni — derült ki a Republikon Intézet nagymintás, 5000 főn végzett kutatásából.

 

A kutatásból, aminek eredményét csütörtökön tette közzé az intézet, az is kiderül, hogy a 30 év alattiak körében a ugyan Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt (29 százalék), de az ellenzéki pártok együttesen több fiatalt képesek megszólítani: a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, illetve a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír ebben a korcsoportban.

 

Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy bár a fentiek alapján az összefogott ellenzék csupán 3 százalékkal vezet a fiatalok körében,

a pártot választani nem tudók is inkább kormányváltást akarnak.

 

A bizonytalanok csoportja ebben a korosztályban elég nagy: míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék.

 

A kutatásból kiderült, hogy a fiataloknak csupán 28 százaléka menne el biztosan szavazni, 41 százalék pedig erre a kérdésre úgy felelt, hogy valószínűleg elmenne.

 






A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól. 66 százalékuk gondolja, hogy

a vallás magánügy, az állam pedig ettől tartsa magát távol,

az ingyenes felsőoktatást 78 százalék támogatja, és 79 százalékuk gondolja úgy, hogy a kormánynak többet kellene költenie az egészségügyre.

 

A melegházasságot a teljes lakossághoz képest 7 százalékkal többen, 35 százalékuk támogatja.

 

A 30 év alattiak 24 százaléka liberálisnak vallja magát, 19 százalék környezetvédőnek,

nemzeti érzelműnek pedig 18 százalékuk tartja magát.

8 százalékuk konzervatív felfogású, 6 százalékuk pedig vallásos.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top