Politika

Botrány: Hamis az érettségije, ezért visszavonhatják a diplomáját a fideszes polgármester fontos pozíciót betöltő élettársának

(Fotó: sumegonline.hu)

Forrnak az indulatok.






Pécsi Járási Bíróság kezdeményezte, hogy vonják vissza a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének érettségi bizonyítványát. Az ügy előzménye, hogy tavaly májusban házkutatás során lefoglalták az intézményt vezető Szabó Krisztina érettségit igazoló dokumentumát.

 

Sümeg ellenzéki frakciójának, az Élhetőbb Városért Egyesületnek a vezetője, Kovács Mihály feljelentést tett ennek kapcsán feljelentést tett közokirat-hamisítás miatt. A nő 2011-ben a hamis érettségijével jelentkezett a győri központú Nyugat-magyarországi Egyetemre, majd 2018-ban a Pécsi Tudományegyetemre.

 

Az érettségivel kapcsolatos nyomozást a hatóságok lezárták, és megállapították, hogy

Szabó Krisztina valóban hamis érettségivel rendelkezik.

 

A nevére kiállított dokumentum törzslapja nem található az azt kiállító budapesti gimnáziumban, a nő neve nem található az osztályanyakönyvben, a dátumok nem stimmelnek, és még a bizonyítványban található pecsét és aláírás sem valódi.






 

Szabó eredetileg a tapolcai Batsányi János Gimnázium tanulója volt, azonban nem érettségizhetett, mivel az akkori harmadik évfolyamon, 1995-ben három tantárgyból megbukott. Ez azt jelenti, hogy a nőnek évet kellett volna ismételnie ahhoz, hogy leérettségizhessen. Ennek ellenére Szabó érettségijében 1995. június 12-ei időpont szerepel, budapesti helyszínnel.

 

A csaló által betöltött álláshoz felsőfokú végzettség kellett. Bár a közokirat-hamisítás időközben elévült, a jogászok szerint érvénytelennek kell tekinteni a nő által — papír szerint megszerzett — felsőfokú, szakirányú végzettséget is.

 

Szabó érettségijének ügye 2020 őszén került először a nyilvánosság elé, azonban a nő nem nyújtott be egyetlen helyreigazítási kérelmet sem, amellyel tagadhatta volna a felmerült híreket. A nő fizetését élettársa, a sümegi fideszes polgármester,

Végh László egy személyben 861 ezer forintról több mint 1 millió 600 ezer forintra emelte — mindezt a veszélyhelyzet kellős közepén.

 






Mindemellett a sümegi fejlesztésért felelős intézmény vezetéséért további 400 ezer forintot vehetett fel ez idáig, ezáltal pedig fizetése mindösszesen 2 millió forint körüli összeget jelentett. Mindezek után a sümegi körzet országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán Facebook-oldalán nyilatkozott az ügyről.

 

Nyomatékosítom, hogy jogilag és erkölcsileg is mélységesen elítélek mindenkit, és el is határolódok minden olyan személytől, aki bizonyítványt vagy bármilyen más okiratot hamisít” — írta, bár a személyt nem nevezte meg.

 

Korábban beszámoltunk róla, hogy a botrány hatásár Pető Zoltán, a város egyik kormánypárti képviselője kilépett a Fideszből. “{E}z a nagyon rövidlátó és erkölcsileg vállalhatatlan érettségi-ügy magával fogja rántani Fenyvesi Zoltán képviselő urat is, és még ki tudja, kit” — értékelte a helyzetet a Magyar Narancsnak a képviselő.

 

Pécsi Tudományegyetem eközben már megkezdte az egyetemi oklevél törlésére indított eljárást. Kijelenthető, ez az utóbbi időszak egyik legnagyobb kormánypárti botránya — sok egyéb más mellett.

(Magyar Narancs nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top