Politika

Gulyás Gergely: Aki most regisztrál, azt már a jövő héten beolthatják

nyugatifeny.hu

Oltásra pedig akár félévente is szükség lehet.






Szombaton kinyithatnak a teraszok, a kijárási korlátozás 11 órára módosul — mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

 

A miniszter megerősítette, hogy a következő lépés a nyitásban 3,5 milliós beoltottságnál történik, amit valószínűleg már pénteken elérünk.

 

Amikor ez megtörténik, a belügyminiszter fog határozatot hozni arról, hogy szombaton kinyithassanak a teraszok, amelyek fél 10-ig lehetnek majd nyitva, a kijárási korlátozás pedig fél 10-ről este 11 órára módosul.

 

A jövő héten már 4-4,5 milliós határt is átléphetjük az oltásban Gukyés szerint, így azt javasolja, hogy aki még nem regisztrált, az tegye meg, mert akik most regisztrálnak, azok

akár már a jövő héten sorra kerülhetnek.

 






A miniszter szerint helyes döntés volt az oktatási intézményeket újranyitni. Elmondta, hogy az óvodások 60, míg az alsó tagozatos iskolások 70%-a élt a lehetőséggel, és ez az arány növekszik.

 

A költségvetésről is beszélt: kormány 6000 milliárd forintos alapot hozott létre a 2021-es költségvetésben, ami a gazdaság újraindítását és munkahelyek létrehozását szolgálja.

 

A 2021-es költségvetési törvényt módosítják, néhány héten belül pedig benyújtják a 2022-es költségvetési tervezetet.

 

Az újraindításról és a gazdaságról elmondta: a bértámogatás rendkívül sikeres, eddig több mint 72 milliárdnyi támogatást ítéltek meg.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása szerinte csupán az ország cselekvőképességét garantálja, és ez mindenkinek az érdeke.

 

Szomorúan látják, hogy továbbra sem tudtak politikai egységet létrehozni a járvány elleni védekezésben.

“Az nem politikai teljesítmény, hogy az ellenzék a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal próbálja lejáratni az egészségügyet”

— fogalmazott.

 

A határok kinyitásával egyelőre óvatosan bánnak, de Gulyás kiemelte: elsőként fogják megengedni a határok nyitásakor, hogy a magyar állampolgárok, családok láthassák egymást, utazhassanak a szomszédos országok között.

 

A miniszter a Fudan Egyetemről is beszélt. Szerinte Magyarországon a magyar felsőoktatás minőségének javítása közös érdek, a magyar helyreállítási tervben a felsőoktatás is nagy súllyal szerepel.

 

A Fudan az egyik legjobb egyetem a világon, ezzel kapcsolatban megjegyezte: bármelyik egyetemet, ami a világ legjobb 50 egyeteme közé tartozik, örömmel látjuk az országban.

 

“Úgy tűnik a főváros vezetése is olyan, akik Soros György egyetemén kívül semmilyen más egyetemet nem támogatnak, de azzal sem Soros volt a probléma, hanem, hogy egy diplomagyár volt”

— fogalmazott.

 






A Diákváros és a Fudan Egyetem azért kerül egyben az ITM-hez, mert így praktikusabb — fejtette ki.

 

A kérdésekre válaszolva azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni, ha az országban több lesz a vakcina, mint ahányan regisztráltak, elmondta:

 

A vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen fogalom.

 

Nyáron is indokolt az óvatosság, de abból indulnak ki, hogy aki be van oltva, az védett, ez a külföldi utazásokra is érvényes, amikor meglesz a társadalmi védettség.

“Életveszélyt hordoz magában, ha bárki hisz nekik, akkor meghalhat”

– válaszolta arra a kérdésre Gulyás, hogy milyen veszélyeket hordoz magában, “a baloldal oltásellenesség, bizalmatlanságot gerjesztő kampánya”.

 

Csak megjósolni lehet, meddig véd egy-egy vakcina, a gyártók szerint hat hónapig biztosan, mondta a miniszter.

 

Magyarországon december 27-én kezdődött az oltás, akiket ekkor oltottak, azok számára júniusra lejár a hat hónap. Gulyás szerint elképzelhető, hogy újra kell oltani az első beoltottakat, ezt még vizsgálják.

 

A miniszter szerint mindenre fel kell készülni, ezért folyamatosan figyelik, meddig véd egy-egy vakcina.

 

Az oltási menetrendet igyekeznek tartani, a 4 millió feletti beoltottak utáni

nyitási részletekről Orbán Viktor fog majd beszámolni, ha eljött az ideje.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy a Fekete-Győrrel készült Partizán-interjúról ugyan csak olvasott, de az visszaigazolta számára, amit már korábban gondolt a Momentumról.

 

Elmondta: szerinte két lehetőség van. Vissza lehet hozni a régi figurákat, akik a szélsőjobbal is összefogtak, vagy Fidesz-KDNP-t kell választani 2022-ben.

 

Az RTL kérdésére, hogy ingyenessé teszik-e a teszteket, mint Ausztriában, azt felelte: Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Mi viszont hamarosan az összes regisztráltat beoltjuk.

Nem a teszt a megoldás, hanem az oltás, mondta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top