Politika

Hatalmas győzelmet aratott az ellenzék – hatalmasat bukott a bíróságon Orbán

Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook

Hatalmas győzelmet aratott az ellenzék – hatalmasat bukott a bíróságon Orbán.


 

RENDKÍVÜLI HÍR: Az Alkotmánybíróság ma kimondta: a rabszolgatörvény több pontja is alkotmányellenes! Az Országgyűlésnek haladéktalanul módosítania kell a dolgozókat súlyosan elnyomó törvényt! Május elseje előtt jól jön ez a győzelem!

 

2018 decemberében fordultunk közösen az AB-hez, miután Orbán Viktor kormánya elfogadta azt a rabszolgatörvényként elhíresült Munka Törvénykönyve-módosítást, amely önkényesen és durván csorbította a munkavállalók jogait: elvette a pihenőidejüket, akár évi 400 óra túlmunkára kényszerítette őket, és el akarta csalni a túlórapénzeiket, azaz gyakorlatilag rabszolgává silányította őket.

 

Az Alkotmánybíróság több mint két év után kimondta: senkit nem lehet elbocsátani azért, mert nem vállalja az „önkéntes” túlmunkát.

Az AB szintén kimondta, hogy hiába hároméves a munkaidőkeret, a korábbi, maximum egyéves idő alatt kell a pihenőidő átlagának kijönnie, és a rendkívüli munkavégzéssel egy év után el kell számolni.

 

Végül az AB úgy döntött, hogy ha a kollektív szerződést 36 hónap alatt felmondja a munkáltató, attól még továbbra is érvényesülnie kell azoknak a többletgaranciáknak, amelyeket a szakszervezet „kialkudott” a 36 hónap elfogadásáért cserébe.


 

(A korábbi gyakorlat az volt, hogy „vonzó” pluszjuttatásokkal rávehette a szakszervezetet a munkáltató a 36 hónap elfogadására, de utána felmondhatta a kollektív szerződést.)

 

Nagy győzelem ez a magyar munkavállalóknak! Úgy tűnik, hogy még az ellenzékiséggel ritkán vádolható Alkotmánybíróságnak is sok volt a rabszolgatörvény, az emberek elnyomása.

Küzdünk tovább, visszaadjuk az emberek jogait! Az AB-döntés után most az ellenzékkel közösen benyújtjuk az új törvényt is, amelyet kötelező lesz elfogadnia a parlamentnek!

#Párbeszéd

Forrás: Szabó Tímea közösségi oldala
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top