Politika

“Az emberiség őstudását őrzi” — Hidegrázósan szittya cikket írt Matolcsy György a magyar nyelvről

(kiemelt kép: Népszava)

A jegybankelnök felcsapott nyelvészprofesszornak.






„A magyar nyelv csúcstermék, minél többet tudunk belső szellemi kincseiről, annál jobban képesek leszünk azokból társadalmi és gazdasági eredményeket előállítani” — írta Matolcsy György a Növekedés.hu-n megjelent legújabb írásában.

 

A jegybankelnök a gazdaság és a magyar nyelv kapcsolatára próbál rámutatni legújabb művében: Matolcsy úgy véli, hogy a magyar nyelvre kell építeni a jövőkép elérését.

 

Kiemeli, hogy a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul, hozzátéve, hogy

„minden keleti siker mélyén valójában az értékrendek, kultúrák, nyelvek ősi és bőséges forrása húzódik meg. A szellemi mintákból erednek a valóság jelenségei. Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek.”

 

A magyar nyelvről szóló eszmefuttatása szerint nyelvünk teremtő, kreatív és újrakezdő, illetve a

„gazdagság, sokrétűség, bőség és sokszínűség nyelve”, amely közvetíti az „ősi tudást”.

 

Azt is hozzáteszi, hogy a magyar nyelv őrzi az emberiség őstudását (sic!), ami a Világegyetem egységét jelentette.

 






” Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi«, és félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a Világegyetemmel, a Teremtővel és a természettel. Ez a tudás a múltból jön, de a jövő megnyerésének legfontosabb tudása.

 

Ez a felismerés áll a mai zöld átmenet és az egyre erősödő fenntarthatósági gondolkodás mögött. A következő évtizedek új technológiái, gazdasági ágazatai, nemzeti sikerei mögött a társadalmi és természeti fenntarthatóság felé vezető megoldások állnak.

A magyar nyelv képességei a fenntartható fejlődés bőséges szellemi forrásai.”

— fogalmaz. Nyelvészeti fejtegetésének itt még nincs vége, mivel kiemeli azt is, hogy a magyarban van a legtöbb mozgást jelentő ige, amit erősít a mellérendelő szerkezet,

„ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása”.

 

Ezért sem véletlen Matolcsy szerint, hogy

“mindenben jók vagyunk/lehetünk, ami mozgás, a járműipartól a szolgáltatásokig, az agy kreatív elgondolásaitól az olimpiai sportágakig, a festészettől a filmig.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top