Politika

BRÉKING: Megszavazta a Fidesz a veszélyhelyzet meghosszabbítását szeptemberig

nyugatifeny.hu

Őszig marad a rendeleti kormányzás.






A kedd délelőtti ülésén megszavazta a Parlament a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ennek értelmében a kormány megerősítette, hogy őszig meghosszabbítják a rendeleti úton való kormányzást lehetővé tevő jogszabályt.

 

A jelenlévő képviselők közül

  • 128 igennel
  • 57 nemmel szavazott
  • 0 tartózkodott.

 

Ennek értelmében a veszélyhelyzeti kormányrendeletek a ház őszi ülésszakának az első ülésnapját követő 15. napig –

várhatóan szeptember végéig vagy október elejéig – meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát.

 

Az érvényben lévő és most meghosszabbított veszélyhelyzet lényege, hogy a kormány rendeletekkel hozhat szabályokat, nincs szükség a parlament által alkotott törvényekre.

 

A jogszabály emellett kimondja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.






 

A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

 

Telex beszámolója szerint Völner Pál azzal érvelt a meghosszabbítás mellett, hogy több átmeneti szabályozást igénylő rendelkezést is hoztak, és mivel a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak ezen az időszakon,

problémás lenne, ha ezek a rendelkezések hatályukat vesztenék.

 

A veszélyhelyzetet legutóbb február végén hosszabbították meg 90 nappal, így az ezzel kapcsolatos kormányrendeletek május 23.-ig voltak hatályosak.

 

A második hullám idején tavaly ősszel csak korlátozott időre (90 napra) adott felhatalmazást a rendeleti kormányzásra a parlament a kormánynak, azonban azt lehetséges meghosszabbítani.

 

A most elfogadott törvény értelmében egyhuzamban már egy évig fog tartani a veszélyhelyzet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top