Politika

Súlyos szankciókat szabott ki az EU Lukasenkáékra: Légtérzárat rendelnek el Fehéroroszország felett

nyugatifeny.hu

Keményen felléptek a belarusz rezsimmel szemben.






Beszámoltunk róla, hogy a hétfőn kezdődött EU-csúcson alig két óra alatt döntöttek a tagállamok arról, hogy szankciókat vezetnek be Fehéroroszország ellen, amiért eltérítették a Ryanair légitársaság Athén – Vilnius járatát.

 

A gépet katonai erővel térítették el Minszkbe, ahol őrizetbe vették Raman Prataszevics ellenzéki belarusz újságírót és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát. A fehérorosz hatóságok szerint a gépnek azért kellett leszállnia, mert bombát találtak rajta, de a pokolgép átvizsgálás után sem került elő.

 

Nyugati források szerint a gépet a belarusz rezsim térítette el, a gépen pedig a helyi titkosszolgálat emberi utaztak, akik közreműködtek az eltérítésben.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozó előtt arról beszélt, hogy az EU-nak nagyon határozott választ kell adnia a Ryanair gépének eltérítése miatt. Elmondta: a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről fognak tárgyalni a vasárnapi incidens felelőseivel, illetve

mindazokkal szemben, akik a “fehérorosz rezsimet anyagilag támogatják”.

 

Ezt követően, hétfő este született meg a döntés, amely szerint megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között:

  • az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit,
  • a belarusz gépek még csak át sem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett,
  • az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be belarusz légterébe, és értelemszerűen le sem szállhatnak ott,
  • további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).

 

Von der Leyen a csúcstalálkozó első munkanapját záró sajtóértekezleten kijelentette: a Ryanair légitársaság járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen.

 






“A felháborító eset erős válaszokat kívánt meg, ezért a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg, az incidensben részes személyekkel, és ugyancsak korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimet finanszírozzák” – mondta.

 

Hangsúlyozta: a fehérorosz hatóságok az incidenssel, és egy harci repülőgép indokolatlan bevetésével előre megfontolt módon megsértették a repülési vészhelyzetekben követendő eljárási szabályokat. Mivel a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni, a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt – közölte.

 

“A gépeltérítés után letartóztatott Raman Prataszevicset és barátnőjét, Sofia Sapegát azonnal szabadon kell engedni. Biztonságukért, testi épségükért a fehérorosz hatóságokat terheli a felelősség” – fogalmazott a bizottsági elnök.

(444.hu/mti nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top