Politika

“Orbán Viktor gúnyrajzként fogja végezni” — Kemény kritika jött egy volt amerikai diplomatától

nyugatifeny.hu

Tűpontos karakterrajz a magyar miniszterelnökről.






A magyar kormány melegellenes törvényét, Orbán Viktort és a magyarországi korrupciót bírálta Daniel Baer, az Amerikai Egyesült Államok egykori EBESZ-nagykövete a Foreign Policy című folyóiratban megjelent írásában – szúrta ki a hvg.hu.

 






Baer írását azzal indítja, habár Orbán politikai karrierjét az 1990-es évek végén demokrataként, egy olyan politikusként kezdte, aki a hidegháború és a kommunizmus évei után friss levegőt jelentett Magyarország számára, miniszterelnökként populista pályafutás építésébe kezdett.

 

A diplomata szerint az elmúlt évtized során a Fidesz többségét a magyar miniszterelnök arra használta fel, hogy szisztematikusan leépítse azokat az intézményeket, amelyek ellenőrizhetnek és féken tarthatnak egy demokratikus vezetőt.

“Úgy tűnik, Orbán”korrupt zsarnokként” fogja befejezni a politikai karrierjét — bármikor is jön el ez a pillanat. Az orbánizmus utolsó szakasza pedig nem magyar nacionalizmus vagy illiberális demokrácia. Az egy gúnyrajz”

– írta az Obama-adminisztráció alatt tevékenykedő diplomata.

 

A nyíltan meleg Baer szerint az, hogy Orbán legutóbb az LMBTQ-kisebbséget vette célba, valójában azt jelzi, egyre inkább növekszik a személyét övező elégedetlenség.

 

Mint írja, a populisták általában két ok miatt támadnak egy védtelen kisebbséget: egyrészt akkor, amikor építik a hatalmukat, és a többségre nézve veszélyesnek titulálnak egyes kisebbségeket.

 

Másrészt pedig akkor, amikor a hatalmukat mentik, amikor érzik, hogy fogy az erejük.

És miután nem sikerült az ígéreteiket beváltaniuk, keresnek egy ellenségképet, amely eltereli az elégedetlen emberek figyelmét a lényegről

– írja Baer, aki szerint a populista vezetőket leginkább a népszerűségük érdekli, hiszen ez ad számukra legitimációt, ez a hatalmuk középpontja.

 

A szerző úgy véli, a “magyar történet” már nemcsak arról szól, hogy egy EU és NATO-tagországban hanyatlásnak indult a demokrácia.

“Ez a történet arról szól, hogy egy politikai vezető, egy rezsim antidemokratikus lépések, a világvezető halálozást okozó járványkezelés, és az ország keleti kiárusításának közepén gyors ütemben veszíti el a népszerűség nyújtotta legitimációját”






– fogalmaz Baer, aki szerint Orbán egyik méltó kihívója a 2022-es parlamenti választásokon Karácsony Gergely főpolgármester lehet.

 

A diplomata cikke végén arról ír, ha Orbán 2022 után is megtartja a miniszterelnöki pozícióját,

Magyarország egy közép-ázsiai stílusú országgá válhat Európa közepén.

 

Éppen ezért szerinte az Atlanti-óceán mindkét oldalán fel kell készülni Orbán súlyosabbnál súlyosabb lépéseire a következő hónapokban, hiszen — mint írja — hiába gyengül Orbán,

egy kétségbeesett zsarnok egyszerre a legveszélyesebb is tud lenni.

(Foreign Policy/hvg.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top