Politika

Megszólalt a TASZ: Ezt gondolják arról, hogy Orbánék visszavonták a civileket vegzáló rendeletet

nyugatifeny.hu

A jogvédő szervezet szerint nem szabad túlságosan örülni.






Beszámoltunk róla, hogy a péntek este megjelent Magyar Közlönyből derült ki: a kormány törölte azt a két héte kiadott rendeletet, amellyel kötelezte a civil szervezeteket, hogy évente küldjék el a kormánynak az adományozóik nevét, és amely szerint megszűnik a névtelen adományozás lehetősége.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Népszava megkeresésére úgy értékelt, természetesen örülnek annak, hogy a kormány eltörölte “az adományozást korlátozó, kizárólag a hatalmi céljait szolgáló rendeletet”, hiszen a civil szervezeteknek nagy erőt ad, hogy a működésüket tudatos polgárok támogatják önkéntes adományaikkal.

 

“Az érintettekkel való egyeztetést notóriusan mellőző, ötletszerű kormányzásról állít ki bizonyítványt, hogy ezt a rendelkezést két hét után teljes egészében vissza kellett vonni:

nyilvánvalóan azért, mert kormánypárti szervezetek számára éppúgy betarthatatlan, mint a független civileknek”

– állapította meg az emberi jogi szervezet.

 

“Mielőtt túlságosan megörülnénk a rendelet eltörlésének, látni kell azt is, hogy

a kormány nem hagyott fel azzal a törekvésével, hogy elhallgattassa a döntéseit kritikával illető civil szervezeteket”

– figyelmeztetett a TASZ.






 

A magyar parlament 2017-ben fogadott el egy olyan törvényt a civil szervezetek átláthatóságáról, ami nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be azoknál a szervezeteknél, amelyek 500 ezer forintnál több külföldi támogatásban részesülnek, és az éves támogatási összeg több mint 7,2 millió forint.

 

A civilellenes törvény később az Európai Bíróságon elbukott, ennek ellenére a kormány májusban egy újat vezetett be, amelynek értelmében 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről évente jelentést készít az Állami Számvevőszék.

 

A TASZ jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia a ma visszavont rendeletet korábban úgy értékelte, hogy az „betarthatatlan” és “ezer sebből vérző”.

 

Kapronczay szerint ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.

(Népszava nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top