Politika

Volt igazságügyi miniszter: Elképzelhetetlen, hogy jogszerű volt a lehallgatás

nyugatifeny.hu

Bárándy szerint engedélyezhetetlennek és folytathatatlannak tűnik egy ilyen lehallgatás.






Beszámoltunk róla, pénteken derült ki, hogy Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár egyike annak a 300 magyarnak, köztük újságíróknak, politikusoknak és ügyvédeknek, akiket lehallgathattak az izraeli NSO kibercég Pegasus nevű kémprogramával.

 

Aszódi 2018 végén még a kormány tagjaként lett az izraeli NSO kémprogramjának célpontja, épp abban az időszakban, amikor Süli János miniszterrel már sorozatos konfliktusai voltak amiatt, hogy műszaki okokra hivatkozva nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

 

Aszódinak hivatalos kormányzati telefonszámát vették célba: ezen intézte munkával kapcsolatos ügyeit. Célponttá válása után nem sokkal, 2019-ben menesztették a kormányból, ekkor a készüléket is le kellett adnia.

 






A hétvégén kirobbant kémbotránnyal kapcsolatban az ATV Híradója megkérdezte a volt igazságügyi minisztert, Bárándy Pétert is, aki elmondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy jogszerűen hallgatták le az újságírókat, ügyvédeket és politikusokat.

“Engedélyezhetetlennek és folytathatatlannak tűnik jogszerűen egy ilyen lehallgatás”

– fogalmazott a jogász, aki szerint nem sértettek nemzetbiztonsági érdekeket és bűncselekményt sem valósítottak meg azok az újságírók, vállalkozók és politikusok, akiket lehallgathattak.

 

“Ha a nyomozás vagy a kormány nem tud megnevezni felelőst egy nyilvánvalóan megtörtént és az alapjogokat súlyosan sértő, veszélyeztető magatartás esetében,

akkor bizony a számláján marad ez az állami viselkedés, és az a következtetés is levonandó, hogy az állami működésnek jelenleg ez a sajátja, ami egy tragikus megítélés”

– mondta Bárándy azzal kapcsolatban, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult az ügyben.

 

A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e és ha igen, milyen bűncselekmény.

(atv.hu nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top