Politika

Hivatalos: Magyarország végérvényesen elesett a Norvég Alap 77 milliárd forintjától

nyugatifeny.hu

A norvég külügy megerősítette, hogy végleg lezárták a tárgyalásokat.






„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai” – közölte a Népszava kérdésére a norvég külügyminisztérium.

Norvégia ezzel egyértelművé tette, hogy Magyarország számára nem csak csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett a 77 milliárd forintos támogatás.

 

Holott múlt héten a Miniszterelnökség még azt közölte: “a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”.

 

Ágostházy Szabolccsal, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára a Portfoliónak adott interjújában pedig arról beszélt, egyedül a norvégokon múlik, hogy meddig húzódhat a vita a két ország között.

 

“Egy újabb pályázati kör kiírása, pályázatok benyújtása és a technikai átfutás újabb hónapokba telik. Meglátjuk. Az idő fogy, mert ezt a 77 milliárd forintot 2024 végéig fel kellene használni”

– mondta Ágostházy, aki a Népszava szerint ezzel is azt a látszatot keltette, hogy a pénz még megmenthető. A norvég külügyminisztérium válaszából azonban most kiderült, hogy ez nem így van.






 

A magyar kormány még tavaly december 21-én állapodott meg arról, hogy elindítják a Norvég Alap harmadik ciklusát. A norvég-magyar megállapodás értelmében ugyanakkor a kormánynak 7 hónapon belül ki kellett volna választania az alap szétosztásáért felelős, úgynevezett lebonyolítót.

 

A Norvég Királysággal kötött megállapodás értelmében a Norvég és EGT Alapokból származó támogatás összegét, azaz 214,6 millió eurót (mintegy 77 milliárd forint) – amelyből csupán 4 milliárd forintot kaptak volna a civilek — csak ebben az esetben kapta volna meg Magyarország.

 

Múlt héten azonban kiderült, hogy a megegyezés határideje múlt szerdán lejárt, a magyar kormány pedig nem tudott megegyezni Norvégiával, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról, mert olyan civil szervezetek lettek volna a kisebb, civil támogatások magyar lebonyolítói, akiket nem akartak elfogadni.

(Népszava nyomán) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top