Politika

A 2008-as államcsődközeli helyzet óta nem látott lépésre készülhet az MNB

Forrás: nol.hu

OLYAN CSÚNYÁN BENÉZTE AZ INFLÁCIÓS FOLYAMATOKAT AZ MNB, HOGY A 2008-AS ÁLLAMCSŐD-KÖZELI ÁLLAPOT ÓTA NEM LÁTOTT, AKÁR EGY SZÁZALÉKPONTOS SZINTTEL IS EMELHETI SZERDÁN A JEGYBANKI ALAPKAMATOT

– írja a Népszava.

 

Az alapkamat ma 1,8%, a lap szerint ez szerdán akár megközelítheti a 3 százalékot is.

 

Ilyen mértékű, vagy legalábbis ehhez hasonló jellegű monetáris szigorításra a 2008-as pénzügyi válság és államcsőd-közeli helyzet óta nem volt példa. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnök a Népszavának elmondta, őt is a 2007 körüli állapotokra emlékeztetik a jelenlegi világgazdasági folyamatok. Ami közös a 13 évvel ezelőtti eseményekben és maiakban, az, hogy nem lehet a gazdaságpolitikát a korábban megszokott normák szerint alakítani, azzal a különbséggel, hogy a mai gondokat a koronavírus-válság okozta. Emiatt pedig sokkal nagyobb az infláció, ami nem hagy más lehetőséget a jegybanknak, mint hogy megemeljék a kamatot.


Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint akármennyire is fájdalmas, és akármennyire is nem erről szólt az MNB korábbi kommunikációja, a forint árfolyamának védelmében, az inflációs cél középtávon történő eléréséhez szükségesnek tűnik egy nagymértékű kamatemelés, amely nagy valószínűséggel nem az utolsó lesz a sorban.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top