Politika

ENSZ-biztos járt a köztévénél a sajtószabadságot ellenőrizni: Nem hiszed el, hogy számoltak be róla

(via mti korrigálva/Nyugati Fény)

Sajnos sokan akarnak politikai nyomást gyakorolni rájuk, de ők kitartanak.

Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó ENSZ különleges jelentéstevő a magyar közmédia vezérigazgatóival találkozott — tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Iroda csütörtökön az MTI-t.

 

Az MTI innentől átvette a közlemény, és az alábbi módon számolt be az ENSZ-biztos látogatásáról:

 

A közleményben azt írták, hogy Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója a közszolgálati médiaszolgáltatás működéséről folytatott megbeszélést a jelentéstevővel.



 

Az ENSZ különleges jelentéstevője és a magyar közmédia vezetői között folytatott egyeztetésen szóba kerültek a közmédia kiegyensúlyozottságát biztosító szabályok, az ellenőrzési mechanizmusok és a pártatlanságot garantáló előírások — közölték.

 

A vezérigazgatók arra hívták fel a figyelmet, hogy (dobpergés — a szerk.):

“sokan próbálnak nyomást gyakorolni a közmédiára és politikai térfélre próbálják rángatni az intézményt, miközben a közmédia szerepe épp abban áll, hogy pártoktól és politikai szervezetektől függetlenül látja el feladatait”.

 

Felidézték például a 2018 végi eseményeket, amikor ellenzéki képviselők hatoltak be a közmédia székházába, hogy erőszakkal beolvassák követeléseiket, miközben a közmédia munkatársainak jogai több ízben is sérültek — olvasható a közleményben.

 

(Ezzel a szemben a valóságot kamerák rögzítették, arról ITT írtunk. Varju Lászlót például megverték az MTVA gorillái.)

 

A vezérigazgatók kifejtették, hogy a korábbi időszakhoz hasonlóan a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokra tekintettel ismét létrehozzák

a Közmédia Választási Irodát,

amelynek legfőbb feladata a kiegyensúlyozottság biztosítása lesz a kampányidőszakban.

 

A megbeszélésen állítólag szó esett az olyan, a magyar közmédia által is követett nemzetközi sztenderdekről, amelyeket például a BBC, a brit közszolgálati média is követ. Felmerült a digitális médiában elhatalmasodó fake news problémaköre is, amely alkalmas arra, hogy aláássa a közvélemény bizalmát a klasszikus sajtóval szemben is — közölték.



 

A közmédia vezetői az egyeztetésen kiemelték, hogy a közszolgálat keretében a magyar közmédia olyan feladatokat is büszkén vállal (így például nemzetségi rádiók üzemelését, egyházi műsorok bemutatását), amelyeket egy profitorientált vállalkozás, jellemzően gazdasági megfontolások miatt nem tesz meg — áll a közleményben.

 

A konzultáció keretében a magyar közmédia vezetői átadták a jelentéstevőnek a magyar nemzeti közszolgálati médiaszolgáltatás alapdokumentumát, a Közszolgálati Kódexet — tudatta az MTVA Sajtó és Marketing Iroda.

 

Amint lesz pártatlan beszámoló a találkozásról, természetesen azt is közzé tesszük.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top