Politika

Politico: már ma elküldi az EB a jogállamisági mechanizmus megindításával kapcsolatos levelet a magyar kormánynak

Kép forrása: EPA/EFE

Politico bizottsági forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az Európai Bizottság (EB) a jogállamisági mechanizmus megindításával kapcsolatos levelet küld a pénteki nap során a magyar és a lengyel kormánynak.

Az uniós ügyekre rálátó lap szerint a levelekben az EB várhatóan az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a lengyeleknek, míg a magyar kormánynak a közbeszerzésekkel és a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakra kell válaszolniuk. Az országoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra.

 

A hírt az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Eric Mamer úgy fogalmazott, hogy sosem kommentálnak híreket olyan levelekkel kapcsolatban, amelyeket még nem küldtek el, illetve nem kézbesítettek.

A jogállamisági mechanizmus az EU régóta várt találmánya, amely lehetőséget biztosít arra, hogy

az uniós forrásokat megvonják, csökkentsék vagy felfüggesszék, ha egy tagállamban a jogállamiság sérelme miatt veszélybe kerülnek az EU pénzügyi érdekei.

 


A jogszabályt a magyar és a lengyel kormány megtámadta az Európai Bíróságon és kérte annak megsemmisítését. Az ügyben már megtartották a tárgyalást, december 2-én a bíróság főtanácsnoka ismerteti jogi álláspontját, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top