Politika

Orbán Viktor egyik legfontosabb gazdasági embere szerint a kormány gazdaságpolitikája fenntarthatatlan

hirhugo.hu

Matolcsy György jegybankelnöknek egy ideje nem tetszik a magyar kormány gazdaságpolitikája, különösen ami a nagy költségvetési hiányt és egyre növekvő államadósságot illeti. Erről már több cikket is írt a Magyar Nemzetben, ahol most újabb dolgozata jelent meg arról, hogy a magyar gazdaság helyreállításában sürgősen irányváltásra lenne szükség, mert amerre most tartunk, az veszélybe sodorja a kilábalás eddigi eredményeit.

 

A Nemzeti Bank elnöke elismeri, hogy a gazdasági növekedés elég szépen helyreállt a járvány elején-közepén tapasztalt mélyponthoz képest, és míg 2008-2009-ben több mint hat év kellett ahhoz, hogy a magyar gazdaság elérje a válság előtti növekedési szintet, most ehhez 18 hónap elég volt.

 

Nem is ezzel van Matolcsynak baja, hanem hogy, ahogy fogalmazott, “a válság, majd a válságkezelés és most a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt.

 

A költségvetési hiány 2020-ban és 2021-ben a GDP 8 százaléka körül lesz, a kormány pedig a magas növekedési mutatók ellenére sem tervezi 2022-ben jelentősen visszafogni a költekezést, ami miatt “2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk, messze eltávolodva a régió költségvetési hiányt mérséklő politikájától.”

Az államadósság-ráta is nagyon magas, a GDP 80 százaléka körül alakul, a kormány pedig ezt sem tervezi érzékelhetően csökkenteni a közeljövőben;



A kereskedelmi cserearányok romlása és a magas költségvetési hiány miatt a folyó fizetési mérleg korábbi években kedvező helyzete megfordult, vagyis az ország többet importál, mint exportál, többlet helyett hiány van.

 

“2021 közepére jelentősen romló egyenleg miatt a régióban már csak a román és a bolgár folyó fizetési mérleg hiánya nagyobb a magyarnál.” A költségvetési hiánnyal együtt ez ún. ikerdeficitet okoz, amelyből Matolcsy szerint 2010-ben sikerült kitörni.

 

Ezek mellett pedig magas az infláció, ami persze nemzetközi hatásoknak is betudható, de Matolcsy szerint kétségkívül hat rá a magas költségvetési hiány.

 

Mindezen egyensúlytalanságok, fenntarthatatlan tendenciák miatt Matolcsy szerint a magyar gazdaság most nagyon sebezhető, és bármikor lehet egy olyan globális sokk, aminek így nem tudna ellenállni.

 

Matolcsy szerint egyensúlyi fordulatra van szükség, hogy a magyar gazdaság újra olyan fenntartható pályára álljon, mint szerinte korábban, feltehetően az ő miniszterségének köszönhetően került.



 

“Ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését.” – írja a jegybankelnök.

 

Ezzel most még helyre lehetne állítani az egyensúlyt, néhány hónap múlva viszont ez már nem lenne elég, vagyis a kormánynak szerinte pár hónapja van arra, hogy megfontolja a tanácsát.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top