Politika

Bekeményít az Európai Bizottság: Törvénnyel akadályozzák meg Orbánék gaztetteit

nyugatifeny.hu

Határozott lépésre szánták magukat.

Az Európai Hírmédia Fórum záróbeszédét Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa tartotta meg. A politikus arról beszélt, az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy a média betölthesse szerepét a demokráciákban.

 

A biztos sokatmondóan közölte,

több kísérletet láttak már, amikor különböző kormányok megpróbáltak beavatkozni a médiába, és aláásni a sajtó függetlenségét.

 

Ezzel kapcsolatban Jourová kifejezte, “olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát“.

 

Ezzel kapcsolatban elmondta, minden európai polgárnak joga van ahhoz, hogy a független médiára alapozva tájékozódjon. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hozzáfűzte, az Európai Bizottság beterjeszti az Unió egészére vonatkozó médiaszabályozás törvényjavaslatát.

Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe történő indokolatlan beavatkozás ellen.

 


Biztosítanunk kell a médiapluralizmus védelmét” — jelentette ki Breton, hozzátéve, hogy az ellenséges külföldi beavatkozásokat is ki akarják szűrni. Az uniós biztos azt mondta, konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel a törvényjavaslat elfogadása előtt.

 

A Bizottság mindemellett azt is közölte, 1,8 millió eurót különítettek el egy páneurópai hírügynökségi központ létrehozására, amely lehetővé teszi az újságírók számára, hogy közösen tudósítsanak uniós ügyekről. A támogatás többek között szerkesztőségi továbbképzést és egy többnyelvű weboldal létrehozását is tartalmazza.

 

A Magyar Narancs brüsszeli értesülései szerint az új hírcentrum munkáját a német DPA állami hírügynökség hangolja majd össze.

A programban 16 európai hírügynökség részvétele várható.

(narancs.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top