Politika

Jogerős a döntés: az Orbánhoz hű roma szervezet csúnyán kikapott – ez befolyásolhatja a parlament összetételét

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Befolyásolhatja a 2022-es parlamenti választások végeredményét, ki vagy kik kerülnek be a parlamentbe a nemzetiségi listákról. 2018-ban csak a német nemzetiség tudott képviselőt küldeni a parlamentbe, a fideszes kötődését nem titkoló Ritter Imrét, a romák viszont most arra készülnek, hogy ők is bejuttassanak egy saját képviselőt. Telex szerint eldőlt, hogy a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom így aligha rúg labdába.

November 9-én nagy meglepetésre lemaradt a Fideszhez közel álló roma szervezet, a Lungo Drom favoritnak számító jelöltje az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése által megszavazott nemzetiségi lista éléről, sőt, még a hétfős listáról is kiszorult.

A listavezetői szavazáskor az ORÖ elnöke, Agócs János 21 szavazatot kapott, a Lungo Drom-os Farkas Félixre – aki az elmúlt nyolc évben a parlament roma nemzetiségi szószólójaként dolgozott – csak 18 képviselő szavazott. A második körös szavazáson pedig már mindössze 5 voksot kapott Farkas az ülésen megjelent 45 képviselőtől, így teljesen lemaradt a listáról. A hétfős listára így összesen egyetlen Lungo Drom-os képviselő került fel, Orsós Ferenc Gogen, az utolsó helyre.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei bíróságon támadták meg, a RomNet tudósítása szerint azonban a Fővárosi Törvényszék múlt pénteken elutasította a beadványt. A döntés így jogerős, ami a roma közéletben egyöntetűen a Fidesz kliensének tartott Lungo Drom vereségét jelenti.


A történtek a jövő évi parlamenti választások miatt fontosak. Akár a 2022-es választások eredményére is kihatással lehetnek, hiszen a nemzetiségi listáról sokkal kevesebb szavazattal lehet mandátumhoz jutni, mint az országos listáról, és egy-két nemzetiségi képviselő akár a mérleg nyelvét is jelentheti.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top