Politika

Tényleg küszöbön áll egy háború Magyarország szomszédjában

pixabay.com

Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint Oroszország 175 ezer katonával készül fel egy esetleges ukrajnai invázióra, ami akár a jövő év elején is elkezdődhet. A jelentés szerint azonban Putyin még nem döntött a támadásról, előtte még az amerikai elnökkel tanácskozik vagy csupán blöfföl? 

 

A The Washington Post című amerikai lapnak egy amerikai illetékes arról beszélt, hogy ismerik azokat az orosz terveket, amelyek alapján Moszkva a jövő év elején 175 ezer emberrel offenzívát indíthat Ukrajna ellen. Oroszország tagadja, hogy erre készül, egyúttal a nyugati országokat vádolja azzal, hogy provokálják.

 

Ukrajna az ország keleti részén hadat visel a Moszkva-barát szakadárokkal, akiket a nyugati országok szerint Oroszország támogat, de ezt Moszkvában tagadják. A konfliktusnak már több mint 13 ezer halottja van.

 

Hétfőn Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetőinek egyeztetése egy nappal előzte meg Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök video megbeszélését, miután Washington többször világossá tette, hogy következményei lesznek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A Biden-kormány egy magas rangú illetékese arról beszélt, hogy gazdasági szankciók mellett amerikai csapatok Kelet-Európába telepítéséről is szó lehet.

 


Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov a Pervij Kanalnak elmondta, hogy a két elnök kedden meg fogja vitatni a kétoldalú kapcsolatokat, egyebek között a diplomáciai képviseletek működését is. Közölte, hogy szükség lesz a júniusi genfi csúcson elért megállapodások végrehajtásának felülvizsgálatára.

 

Peszkov kedden újságíróknak nyilatkozva azt mondta, “ha a két elnök ráállt a tárgyalásra, akkor a céljuk az, hogy megvitassák a dolgokat, és nem az, hogy zsákutcába juttassák őket”. Hangsúlyozta, hogy ennek a tárgyalásnak “kölcsönösen tiszteletteljesnek kell lennie”, amelyben “a partnereknek figyelembe kell venniük egymás érdekeit és aggodalmait”. A szóvivő szerint Putyin készen áll erre.

 

Nem kívánt reagálni a CNN-nek arra az értesülésére, hogy az Egyesült Államok újabb kemény szankciókat készített elő Oroszország ellen.

“Nem tudom, hogy ez kacsa-e vagy kiszivárogtatás”

– mondta.

 

Andrej Kortunov, a Nemzetközi Ügyek Oroszországi Tanácsának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az online csúcstól nem várhatók áttörésszerű megállapodások, de több témakörben – egyebek között az iráni atomalku, a fegyverzetellenőrzés, a hadászati stabilitás és a kiberbiztonság ügyében – a tárgyalások felélénkítésének “doppingjául” szolgálhatnak.

 

Rámutatott, hogy Ukrajna ügyében aligha várható eredmény, mert Moszkva és Washington álláspontja között elvi eltérés van.

 


Úgy vélekedett, hogy Biden “nem tud és nem akar” garanciát adni Putyinnak arra vonatkozóan, hogy a NATO nem fog még keletebbre terjeszkedni, és az amerikai elnököt nem lehet majd meggyőzni arról, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre a délkelet-ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása végett, mert az Egyesült Államok, hivatalosan legalábbis, nem részese a “normandiai folyamatnak”.

Kortunov szerint legfeljebb annyi várható, hogy a felek készek lehetnek kifejezni érdekeltségüket abban, hogy az Ukrajna belső és külső konfliktusait erő alkalmazása nélkül, tárgyalásos úton rendezzék. Emellett nem hivatalosan megállapodhatnak abban, hogy a témakörben kölcsönösen mérsékletet tanúsítanak.

 

Az amerikai elnök szóvivője szerint Biden hangsúlyozni fogja az ukrán határ mentén folytatott orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos amerikai aggodalmakat, és ismételten a támogatásáról biztosítja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

 

Biden januári hivatalba lépése óta a két vezető egy alkalommal találkozott személyesen, júniusban Genfben. Legutóbb telefonon beszéltek, július 9-én.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top