Politika

Erre nem számítottak Orbánék – Elbukott a szabotálási kísérletük!

Forrás: Euronews / YouTube.com

Nem a kormánynak ideális döntést hozta meg az Alkotmánybíróság Varga Judit beadványával kapcsolatban.

 

Az igazságügyi miniszter azért fordult a testülethez, hogy az kimondja, végre kell-e hajtania a kormánynak az Európai Unió Bíróság tavalyi ítéletét.

 

Az EU bíróság korábban úgy ítélte meg, hogy a magyar gyakorlat ellentétes az uniós joggal annak tárgyában, hogy Magyarországon érdemi vizsgálat nélkül toloncolták vissza a menedékkérőket a biztonságosnak ítélt harmadik országokba.

 

A luxemburgi testület megállapítása szerint,

MAGYARORSZÁG NEM TELJESÍTETTE AZON KÖTELEZETTSÉGÉT, HOGY HOZZÁFÉRÉST BIZTOSÍTSON A MENEKÜLTJOGI ELJÁRÁSHOZ

– írja az üggyel kapcsolatban a 444.hu, majd hozzáteszik, hogy mivel a kormány nem hozta meg a szükséges intézkedéseket, novemberben az Európai Bizottság pénzbírság kiszabását kérte a bíróságtól.

 

Az Alkotmánybíróság mostani döntése szerint „amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az Unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. Az Alkotmánybíróság azt ugyanakkor nem vizsgálhatta, hogy a konkrét esetben megvalósul-e a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése. Az Alkotmánybíróság egyúttal hangsúlyozta a határozatban azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az EUB ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki”.

 



A vita tehát arról szól, hogy meddig tart a nemzeti és hol kezdődik az uniós hatáskör, mely esetek adnak kibúvót az európai szintű bírósági döntések alól, és milyen esetekben nem.

 

A mostani konkrét ügyben nem foglalt állást az Alkotmánybíróság, azonban kimondta, ha valamiről nem egyértelmű, hogy az nemzeti vagy európai hatáskörbe tartozik, akkor a kormány jóhiszeműen feltételezheti, hogy nemzeti.

 

A Helsinki Bizottság az alkotmánybírósági döntést pedig úgy értelmezi, hogy

„ELBUKOTT A KORMÁNY SZABOTÁLÁSI KÍSÉRLETE, VÉGRE KELL HAJTANI AZ UNIÓS DÖNTÉST”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top