Politika

Messze még az év vége: 19 milliárdos informatikai szerződés okozhat fejfájást Tarlóséknak

fuggetlennemzet.hu

Már folyik a nyomozás annak a hatalmas számlagyárnak az ügyében, amely egy olyan informatikai vállalat árnyékában működött, amely Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a BKV informatikai rendszerének üzemel­te­té­sét és fejlesztését. Hadházy Ákos ellenzéki képviselő úgy tudja, hogy „a szálak igen magasra érnek”.

A Völner Pál elleni, politikai botrányt kavart nyomozás után újabb, korrupciógyanúval folyó nyomozás tényét ismerte el Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos kérdésére. A független parlamenti képviselő arra volt kíváncsi, hogy folyik-e vizsgálat a BKV egy, még 2019-ben kötött, 19 milliárd forintba kerülő informatikai szerződése ügyében. A legfőbb ügyész válaszában azt írta, hogy a NAV nyomoz „jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás” gyanúja miatt. A közlés szerint

a nyomozás a SYS IT Services Kft. ügyét érinti, ráadásul az ügyben már gyanúsítás is történt.

Az ügyet a HVG tárta fel részletesen: eszerint a SYS IT Services Kft.-vel függ össze az a számlagyár, aminek leleplezéséről július elején számolt be a NAV. A NAV ekkor a Terrorelhárítási Központ segítségével országszerte nyolcvan helyszínen csapott le, 35 embert hallgatott ki, hármójuk letartóztatását pedig a bíróság el is rendelte, miután az online számlázási rendszernek köszönhetően kiderült, hogy a gyanúsítottak az elmúlt években 19 milliárd forintnyi, részben, vagy egészben fiktív számlával összesen négymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A BKV 2019 elején írt ki közbeszerzést „informatikai és üzemeltetési feladatok” elvégzésére, a közbeszerzésre pedig csak egy ajánlat érkezett, a SYS IT Services Kft. öt évre, 19 milliárd forintért vállalta el a munkát. Hadházy posztjában kiemeli, hogy a cég egyik tulajdonosa az a Várszegi Zsolt, akihez köthető a SIS Parking Kft., ami tagja volt azon konzorciumoknak, amelyek Újbudán, majd Zuglóban is veszteséges parkolási rendszert építettek ki. A cég alvállalkozójaként a közbeszerzéseket sorra nyerő 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg. Hadházy azt állítja, ő úgy tudja, hogy az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a rájuk bízott munkát, azonban kiszámlázták azt. Mint írta, „az ügy szálai egyelőre meg nem erősített hírek szerint igen magasra érnek.”



A hvg.hu megkereste a 4iG-t, ahol jelezték: mint azt már korábban is közölték, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen NAV-nyomozás folyna a cég ellen, márpedig mivel hónapok óta zajló eljárásról van szó, erről már lenne tudomásuk. Korábban a T-Systems is azt közölte, hogy nem tudnak az ügyről.

Azt a független parlamenti képviselő is elismerte, hogy több részlet is tisztázásra szorul még az üggyel kapcsolatban, azonban az ügy jó példa arra, hogy „elég egyetlen tisztességes nyomozó, vagy ügyész, aki nem engedi elsikálni az ügyet”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top