Politika

Az MSZP elnöke megfújta a ridaókürtöt: aljas támadásra készül a Fidesz, hogy szétverje az összefogást

balramagyar.hu

A járványhelyzet, a veszélyhelyzet az, amiről tényleg beszélni kell egy év végi összefoglalóban, abból a megvilágításból, hogy ez utóbbival hogyan élt vissza a Fidesz és miként teljesített egészségügyi területen – mondta a KlikkTv Mélyvíz című műsorában Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Nem maradhat ki az ellenzéki összefogás és az előválasztás, amelyről sokan azt gondolták, nem lehet majd megtartani – tette hozzá.

 

Negatívum – 2021

„A legrosszabb és a legtragikusabb ebben az évben a több, mint 37 ezer halott volt.  Ha megnézzük a környező országokat, azt látjuk, hogy lakosságarányosan nálunk a legmagasabb a halálozás. Ez egy bizonyítvány, amit nem én mondtam, hanem a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, a védekezés sikerességét emberéletekben kell mérni. És akkor még nem tudjuk, mi van azokkal a betegekkel, akik például elestek a daganatos betegségük ellátásától, vagy akik nem kerültek diagnosztizálásra bármilyen, olyan betegséggel, amelynek halálos is lehet a kimenetele. Amit az egészségügyben és az egészségüggyel művelnek, az tragédia, de ez az elmúlt 10-12 évben így volt.”

 

Pozitívum -–2021

„Az ellenzéki oldalról az egység és az előválasztás volt az, ami megmozgatta a szavazókat, de kikerülhetetlen az a kérdéskör, amit most a Fidesz csinál, hogy iszonyatos mennyiségű pénzt öl a választásokba. Örülök neki, hogy az emberek kapják és nem Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István. Valójában ezekkel az a probléma, hogy egyszeri juttatások, miközben itt van a hét százalékos infláció és az élelmiszerárak brutális emelkedése.”


 

„Erről szól az MSZP gondoskodó állam programja, hogy ez az, amin változtatni kell. Az ember élete ne attól függjön, hogy négyévente választás van.”

 

„Nem rendül meg a fideszes tábor, mert egyértelmű, hogy a médiapolitika, a propagandagépezet és a pénzosztás az emberek tudatában olyan változást hoz, hogy minden rendben van. Meggyőződésem, hogy ez a választásokig változhat, de a Fidesz mindent megtesz, hogy a tábort egyben tartsa. Iszonyatos pénzmennyisége van, amit erre fel tud használni, nekünk pedig azt kell felmutatni, hogy ezzel szemben milyen országot szeretnénk.”

 

„Van 850 ezer aktivistánk, akik az előválasztáson részt vettek, ha ők két-három emberrel beszélgetnek, akkor sokkal többeket érünk el, mint a HírTv-n vagy az M1-en keresztül a fideszes propaganda.”

„Január elején még izgultam, hogy a járvány mellett, amikor még sokkal pesszimistább volt mindenki, az előválasztást meg tudjuk-e tartani vagy sem, akkor még az ellenzéki pártelnökök körében is volt olyan, aki azt gondolta, biztos nem lesz választás.”


 

„Az ellenzéki együttműködés tekintetében viszont abszolút optimista voltam, a kormányváltás és az ellenzék tekintetében ez egy sikeres év volt, az ötös skálán négyötöd.”

 

Előválasztás

„Megvalósítottuk a magyar politikatörténetben az előválasztást, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egy iszonyatosan klassz politikai innováció. 850 ezer választópolgárt megmozgattunk.”

„Amikor ezt a förmedvény NER-t létrehozták, akkor az volt, hogy mindennek a közepén a Fidesz áll. Ezt bontottuk most meg az előválasztással és az ellenzéki egységgel, ez érzékelhető a Fidesz oldaláról, mert egy csomó olyan intézkedést hoz, ami már a választásokon túli időszakra vonatkozik. Most itt valós verseny van, és 12 év után elértük, hogy valódi kihívással kell szembenéznie ennek a rendszernek.”

 

„A NER összefügg például Mészáros Lőrinccel, azzal a polippal, azzal a maffiaállammal, amit kiépítettek, összefügg azzal a torz társadalompolitikával, amit kialakítottak, összefügg azzal, hogy vannak, akiket szeretnek és vannak, akiket nem szeretnek a fideszesek.”

 

„Számunkra teljesen evidens volt már 2014-ben és 2018-ban is, és folyamatosan kezdeményezői voltunk az ellenzéki együttműködésnek, de ehhez sok mindennek meg kellett történnie. 2010-ben bejött egy olyan politikai erő a Jobbik színeiben, amely igencsak kizárta a baloldali együttműködést azzal a politikával, amit akkor képviseltek. Kellett az ő konszolidációjuk, a néppártosodásuk ahhoz, hogy meg tudjunk egyezni alapkérdésekben és az vállalható legyen a baloldali pártok számára is.”

 


„Muszáj megvédeni ezt az együttműködést, és úgy gondolom, a hat párt igen elkötelezett volt az elmúlt időszakban.”

„Elképesztően sok kísérletet tett a Fidesz annak érdekében, hogy megbontsa ezt az együttműködést, nagyon sok ellenzéki politikus szorult ki ebből a hat ellenzéki pártból, nemcsak az MSZP-ből, akik megjelentek most új, ellenzékellenes pártként és részt akarnak venni a választásokon. Sok-sok olyan próbálkozása van a Fidesznek – és biztos vagyok benne, hogy lesz is –, ami ennek a megbontására tesz kísérletet.”

 

„Az MSZP biztos, hogy ez ellen minden eszközzel küzdeni fog, hiszen régi motorja az ellenzéki együttműködésnek.”

Márki-Zay Péter

„Kell a vita egy demokráciában, nem eshetünk bele abba a csapdába, hogy kizárjuk egymás között a vitát és csak egy valakinek lehet igaza bármiben. Pont azt a hatalmat akarjuk leváltani, ahol ez a rendszer működik, ahol a vitának semmi helye nincsen.”

„Nekünk van egy erősen baloldali, szociáldemokrata, új baloldali programunk és mi azért küzdünk, hogy ebből minél több visszaköszönjön a választási programban és majd minél több a kormányprogramban. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egy csomó javaslatunkat befogadott – vitákkal természetesen.”

„Márki-Zay Péternek van kompromisszumkészsége és képessége. Az előválasztás valóban egy versenyről szólt, mindenkinek volt előválasztási programja, de onnantól, hogy van közös miniszterelnök-jelölt, természetesen kompromisszumokra kell törekedni.”

„Ez a koalíciós kormányzás már biztos nem lesz olyan, mint a Fidesz-kormányzás, tehát nem a Karmelita kolostorból jelzik majd füstjelekkel, hogy valamit meg kell szavazni. Akkor egy parlamenti kormányzásra számíthatunk.”

Megszületett a közös szlogen

„Legyen Magyarország Mindannyiunké. És még sok olyan hívó szó lesz, amelyet közösen fogunk használni, van közös arculat, így fognak megjelenni a jelöltek, a szórólapok. Tudom, hogy ezek a munkák unalmasak a választópolgárok számára, de nem szeretném, ha azt hinnék az emberek, hogy jól kifáradtunk az előválasztásban és jó nagyot pihenünk, mert Orbán Viktor nem pihen.”

„Most már a látványosabb része jön a közös kampánynak.”

Parlament


„Sokan gondolhatják, hogy nincs értelme a parlamenti munkának – de van. Ez egy kommunikációs felülete az ellenzéknek, az emberek nagyon nagy része még mindig követi az eseményeket, és amikor napirend előtti felszólalások vannak vagy bejön a miniszterelnök és arra reagálunk, ez mindig nagy sajtónyilvánosságot jelent.”

„Az elmúlt időszakban sem nyúltak már a választási eljárásról szóló jogszabályokhoz, az azt körülvevő lakcímekkel kapcsolatos jogszabályon módosítottak, amely mégis befolyásolja a választást. Meg is támadtuk az Alkotmánybíróságnál, de ott is lassan őrölnek a malmok.”

„Ha a választási rendszert úgy módosítják, hogy kevesebb szavazattal tudnak kormányt alakítani, akkor elveszítik a kormányzás legitimációját.”

Forrás: Hírklikk




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top