Politika

Megint kiírták a Fertő tavi közbeszerzést, 34 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni

az épületek egy részének látványterve (forrás: SFTFN/Facebook)

A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN), a beruházást irányító állami cég másodszor is nekifut a fertőrákosi tópart beépítésének, a visszavont tender után két héttel, karácsony előtt kiírta az új közbeszerzést. Az SFTFN ezúttal sima nyílt eljárásban, 2022. január 20-ig várja a jelentkezőket. A lényeg változatlan: 34 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni a Natura 2000-es területen.

 

Hiába a helyiek, a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása, a kormány még mindig nem tett le arról, hogy több tízmilliárd forintból turisztikai gigacentrumot hozzon létre a Fertő tónál. A nádast és a jellegzetes cölöpházakat már rég letarolták, a legyalult parton csónakázócsatornát alakítottak ki, Mészáros Lőrinc cége hamarosan elkészül a 9 milliárd forintos kikötővel, most pedig következnek a tájidegen hatalmas épületek.

 

November 30-án írtuk meg, hogy aznap megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben a kiírás, amelyben a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN), a beruházást irányító állami cég a szállások és egyéb ingatlanok kivitelezőjét kereste, méghozzá az állatok miatt sürgősséggel. Ugyanis azt írták, hogy “ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”. Ebből hatalmas botrány lett, hiszen egy természetvédelmi területről van szó, még szép, hogy laknak (vagy legalábbis akarnak ott lakni) állatok.



 

Novemberi cikkünk nyomán az egyik legnagyobb magyarországi zöldszervezet, a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult december 9-én, és kérte tőle a kiírás megsemmisítését. Erre azonban már nem volt szükség, ugyanis az SFTFN december 10-én visszavonta a közbeszerzési kiírást arra hivatkozva, hogy a kivitelezésre pályázók sok kérdést tettek fel.

 

Most a Napi.hu vette észre, hogy az SFTFN nem adja fel, megint kiírta a közbeszerzést az fertőrákosi tópart beépítésére: a tenderfelhívást december 20-án adták fel, és december 24-én jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

 

A lényeg nem változott: 34 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni a Natura 2000 besorolású területen.

 

Ezúttal nem gyorsított, hanem sima nyílt eljárásban, 2022. január 20-ig várják az ajánlatokat. Az jelentkezhet, akinek az elmúlt 3 évben legalább nettó 26,5 milliárd forint árbevétele származott építési beruházásból, tehát Mészáros Lőrinc több cége is nagy eséllyel indulhat. Az ajánlatok értékelésénél az ár 50, a minőség 40 súlyszámmal szerepel. A kivitelezés várható időtartama 36 hónap, vagyis 3 év: ha 2022-ben nekiállnak, 2025-ben fejeződhetnek be az építkezések.

 



Az alábbi dolgok tervezik felhúzni a fertőrákosi tópartra:

  • két motel, az egyik 1490 m², a másik 1593 m² hasznos alapterülettel
  • 682 m² hasznos alapterületű vízisport épület
  • 3638 m² alapterületű és 2556 m² vízfelületű medencék
  • egyszintes fürdőház 131 m² hasznos alapterülettel
  • egyenként 72 m² hasznos alapterületű strandpavilonok összesen 12 117 m² hasznos alapterülettel (ez 168,29 darabra jön ki, ami elég furcsa)
  • a kemping területén 1 db 1014 m² hasznos alapterületű fogadóépület, 1 db 1224 m² hasznos alapterületű kiszolgáló épület és 37 db bungaló
  • vitorlás klub rendeltetésű építmény 1951 m² hasznos alapterülettel
  • egy 1501 m² hasznos alapterületű sportközpont és hozzá 2 db üzemi épület
  • 26 üdülőház 3419,93 m² hasznos alapterülettel
  • ökocentrum összesen 2298 m² hasznos alapterülettel és 299 fő maximális látogatói létszám befogadására alkalmas módon, 1394 m² zöldtetővel
  • monolit vasbeton szálloda 6734,75 m² hasznos alapterülettel, 95 szobával és 300 adagos főzőkonyhával
  • strand (kültéri fitnesszel) és kiszolgáló, valamint szolgáltató, vendéglátó rendeltetésű szabadonálló beépítésű építmény, ideértve 200 fő befogadására alkalmas, 300 adagos főzőkonyhával rendelkező étterem és látogatóközpont
  • bekötőút, feltáróút, autóbusz-megállóhely, kerékpárút, járda, parkolóhelyek, gyalogos és közúti híd, közművek.

Az SFTFN reklámvideóján láthatók a látványtervek:

Erdélyi Katalin

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top