Politika

Kásler az egészségügyi dolgozókról: ezrével jönnek vissza

fuggetlennemzet.hu

Csak papíron lett több dolgozója a magyar egészségügynek, és valószínűleg úgy sem annyival, amennyivel Kásler Miklós büszkélkedik. Még mindig vonzó a külföldi munkavállalás.

Az ellenzék azt jósolta, hogy ezrével hagyják el az egészségügyet a nővérek és az orvosok is. „Most azt tapasztaljuk a számok nyelvén, hogy ezrével jönnek vissza” – büszkélkedett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Azt nem tette hozzá, honnan veszi ezt. Az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) tartozó humánerőforrás-fejlesztési igazgatóság feltehetően rendelkezik naprakész adatokkal, hiszen az intézményektől a járvány csúcsain naponta két-háromszor is jelentést kértek, most pedig hetente egyszer. A nyilvánosság számára azonban a legfrissebb éves beszámoló, miniszteri ellenjegyzéssel, 2018-ról szól.

A HVG rögtönzött, nem reprezentatív körkérdésére válaszoló orvosok egyike sem tudott tömeges hazatérésről, legfeljebb szórványosról. Vannak, akik eleve későbbi itthoni karrierjük építéséért vállalnak külföldi munkát, hogy azután legalább osztályvezetői pozícióba térjenek haza. Az itthon maradt idős hozzátartozókról való személyes gondoskodás is jellemző oka a határon túli nyugodt, kiszámítható munkakörülmények feladásának. Tovább árnyalja Kásler állítását, hogy

miközben hazajönni lehetett, elmenni – az egészségügyi dolgozókra vonatkozó felmondási tilalom miatt – nem, így a migrációs mérleg csak pozitív lehetett.


A Központi Statisztikai Hivatal mit sem tud a csodálatos szaporulatról: 2019-ben a működéshez szükséges orvosi állások közül 1746 volt betöltetlen, a szakdolgozói munkahelyek közül 3907 maradt üresen. 2020-ban még az előző évinél is 4094-gyel kevesebb dolgozó orvosról adott számot a KSH. Az egészségügyi szolgálati jogviszony március elsejei statáriális aláíratása után az Okfő hivatalos közleményében az állt, hogy az állami egészségügyben dolgozók közül „alig 4000-en” döntöttek a kilépés mellett, és 700 új belépő érkezett a rendszerbe.

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top