Politika

A románok nekimentek Ádernek mert még a klímaválsággal kapcsolatban is csak Trianont fújja

fuggetlennemzet.hu

Romániában a legnagyobb kormánypárt, illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt elnöke is sértésnek nevezte, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.

A 46 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselője, köztük 14 állam- és kormányfő részvételével megrendezett konferencián a magyar köztársasági elnök rámutatott: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója. Áder János hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett.


Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben méltatlankodott kedden amiatt, hogy Románia vezetői 24 óra elteltével is válasz nélkül hagyták, hogy országukat a legmagasabb szinten „alázzák meg”. A PSD elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar államfő Erdély – „az egyöntetű román népakarat által eldöntött és a nemzetközi békeszerződések által szentesített” – Romániához csatolását a Krím erőszakos, mindenki által bírált és egyetlen demokratikus állam által sem elismert annektálásával hasonlítja össze.

Az ellenzéki vezető hozzátette: a kijevi konferencián Romániát képviselő Florin Citu miniszterelnöktől nem is várt semmit, de Klaus Iohannis államfő részéről, aki egy éve még a „Jó napot kívánok, PSD” magyar köszöntéssel gúnyolódva a PSD-t vádolta meg azzal, hogy „eladja Erdélyt a magyaroknak”, Ciolacu szerint nemzetárulással ér fel, ha nem utasítja vissza a magyar államfő „sértését”.

Kedd este a bukaresti jobbközép koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is úgy vélekedett, hogy Áder János „harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen „sértést” „normális körülmények között” nem kell válasz nélkül hagynia. Ludovic Orban állásfoglalása, amellyel azt is jelezte, hogy nem feltétlenül ért egyet a hivatalos kormányzati döntésekkel, azzal áll összefüggésben, hogy a PNL-n belül éles ellentét alakult ki közte és a pártelnökségre szintén pályázó Florin Citu miniszterelnök között.


Az újságírók kedden a román kormányfőt is reagáltatták Áder János szavaira.

„Ezekről a kérdésekről (csak) itt beszélünk, Bukarestben” – mondta Florin Citu. Hozzátette: meglepte a PSD támadása és hogy sokakat ez téma foglalkoztatja, holott Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le – számolt be a román kormányfő reagálásáról az Agerpres hírügynökség.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top