Politika

Szuper időszak ez anyagilag sokaknak: közel 16 milliárdos osztalékot fizetett a lélegeztetőgép-beszerzésen nagyot szakító cég

fuggetlennemzet.hu

A Fourcardinal Kft. ezer lélegeztetőgépet szerzett be 17 milliárdért.

Korábban jobbára mással foglalkozó, ám a tűzhöz közeli cégek kaptak hirtelen gigászi állami megbízásokat lélegeztetőgép-beszerzésekre tavaly, a koronavírus első hullámának idején. A cégek – magyarok és külföldiek egyaránt nagyjából 300 milliárd forintért 16 ezer lélegeztetőgépet szereztek be. Ezek többsége azóta is egy raktárban pihen, csak a tavalyi tárolásuk nagyjából 90 millió forintjába került az adófizetőknek.


A 22 érintett cég közül tíz magyarnak eredt a nyomába az Mfor.hu. A cégek felének sikerült időben leadnia az éves beszámolóját, a lap ezek átnézése után azt írja, 2020 legnagyobb nyertese lehet közülük az a Fourcardinal Kft., amelyik 1000 lélegeztetőgépet szerzett 17 milliárd forintért, de részt vett a védőfelszerelések beszerzésében is. Azt írják:

A Fourcardinal Kft. 2020-as éves árbevétele 216-szor magasabb a 2019-esnél, és 513-szor magasabb profitot termelt a cég.

A Kft. tavalyi árbevétele 49,5 milliárd forint volt, tiszta nyeresége pedig 15,9 milliárd. Ebből 15,4 milliárdot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosok, Nagy Beatrix, valamint a Silk Road Fund Zrt. döntése alapján. Nagy az Mfor.hu szerint a törzstőke 90 százalékát jegyzi, a Zrt. a maradék 10-et. Ahogy ez alapján kiszámolták:

A kifizetett osztalék döntő része, 13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került.

 


Ahogy korábban a hvg360 is beszámolt róla, Nagy Beatrix anyja – Szegi Ildikó – több szálon is közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával, majd arra is fény derült, hogy a cégben tulajdonos Silk Road Fund Zrt. ügyvezetője, Szeverényi Márk szintén közel áll a kormányhoz. Testvérét, Szeverényi Ivonn Ildikót nem sokkal az üzlet nyélbe ütése előtt nevezte ki rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek Szijjártó Péter, Szeverényi Ivonn férje pedig nem más, mint Szabó László volt amerikai nagykövet és ex-külügyminiszterhelyettes, a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója.

A Szegi-család egy másik vonalon is befutott. A KKM Szegi Ildikó fiának érdekeltségével, a Szegi Medical Kft.-vel is szerződött 391 millió forintért. Ez a cég még nem tette közzé beszámolóját.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top