Politika

62 EP-képviselő közös levélben követeli: Ellenőrizzék Orbánék választási csalásait áprilisban

nyugatifeny.hu

Nem bíznak bennük.

62 európai parlamenti képviselő írt közös levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala igazgatójának, amelyben

azt kérték a vezetőtől, végezzenek teljes körű választási megfigyelést az április 3-án esedékes magyar országgyűlési választáson.

 

A levelet a politikusok eljuttatták a Népszavának is. Ebben aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az országgyűlési választás “nem a legmagasabb szintű demokratikus normák” alapján fog zajlani. A magyar jogállamisági ügyekben gyakran felszólaló német zöldpárti politikus, Daniel Freund szerint független megfigyelőkre van szükség, mert a manipulációk károsítják a demokráciát.

 



Freund azt is felidézi, hogy a korábbi választási megfigyelők már a 2018-as országgyűlési választások során jelentős aggályokat fogalmaztak meg, és Orbán azóta is “következetesen támadja a demokráciát hazájában“. A közös közleményben az EP-képviselők arról írtak,

2018 óta tovább romlott a demokrácia helyzete Magyarországon.

 

A 2018-as választás során a megfigyelők arra jutottak, hogy a megfélemlítő, idegenellenes retorika miatt beszűkült a választók látóköre. Azt is kiemelték, a kormányzati plakátokra szánt túlzott kiadások veszélyeztették az egyenlő verseny feltételeit, valamint a kampányt az átláthatóság teljes hiánya jellemezte. Megemlítették a mindenféle kritikát nélkülöző, polarizált tudósításokat is a közmédia részéről.

 

A levél írói szerint az előző országgyűlési választás óta is súlyosan aggasztó fejlemények zajlottak, és ezek között a választási törvény 2020-as, veszélyhelyzet idején konzultáció nélkül elfogadott módosítását emelték ki. Mindemellett a 2021 novemberi, lakcímbejelentési kötelezettséggel kapcsolatos változásokra is kitértek, ez utóbbi a fiktív lakcímek létrehozását segíti elő.



 

A képviselők attól tartanak,

a lakcímekkel való visszaélés a billegő körzetekben a Fideszt segítheti.

 

Az eddig felsoroltak fényében a politikusok arra kérik az EBESZ-t, részletesen kövessék nyomon a magyar választást a kampány kezdetétől a választást követő fellebbezések elbírálási folyamatáig bezárólag.

 



A levelet 19 tagállam 5 európai parlamenti frakciójának tagjai írták alá. A 62 főből

6 magyar képviselő is aláírta a levelet, köztük a 4 DK-s és a 2 momentum színeiben politizáló EP-tag is.

 

A szélsőjobboldali és az uniószkeptikus frakciók tagjai közül senki nem írta alá a levelet.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top