Politika

Visszavágott a támadott ukrán nagykövet Orbánéknak: ezt a levelet el kell olvasnod

Pestibulvar.hu

Keresetlen levélben vágott vissza Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete azokra a kormánypárti mocskolódásokra, amiket azután kapott, hogy egy konferencián beolvasott a magyar kormánynak, amiért nem álltak ki határozottabban az ukrán emberek szabadságáért.

Nepop a konferencián úgy fogalmazott:

“Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek? Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint emberek élete? Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz. Nem szégyellitek magatokat?“

SÍRVA ÜZENT ORBÁNNAK AZ UKRÁN NAGYKÖVET: NEM SZÉGYELLI MAGÁT? A REZSI FONTOSABB, MINT AZ ÉLET?

A kritika alaposan kiverte a biztosítékot a kormányoldalon, Bayer Zsolt és Budai Gyula is eléggé felhúzták az orrukat, olyannyira, hogy Bayer pl. egyenesen a kitiltását szorgalmazta a nagykövetnek Magyarországról.


Nepop most egy a HVG360-ra írt nyílt levelében reagált a fideszes kommentárokra. Azt írta, kénytelen válaszolni, miután a fideszesek azt hangoztatták, hogy nem diplomatikus felszólítani Magyarországot, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, sőt, egyesek “beavatkozási kísérlet”-ként állították be az általa elmondottakat, hamis vádakat fogalmaztak meg az ország méltóságáról beszélve.

“Február 24. óta Oroszország kíméletlen és megalapozatlan totális háborút folytat Ukrajna ellen. Elfoglalja városainkat, és megsemmisíti a polgári infrastruktúrát. Már több mint egymillió ukránt arra kényszerített, hogy más országokban keressenek menedéket, s azokat pedig, akik a támadás alatt álló városokban maradtak, túszokként kezeli, tűz alatt tartja a humanitárius folyosókat, hogy ne lehessen őket kimenekíteni. Ma Moszkva odáig is jutott, hogy mondta, ilyen humanitárius folyosókat csakis Oroszország felé nyit, vagyis el akarja rabolni azokat az ukránokat, akiket nem gyilkolt le. Oroszország elfoglalta a csernobili atomerőművet, katonai akció és lövöldözés közepette bevette Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjait, amelyben egy robbanás a csernobilinál hatszor nagyobb erejű lenne és ennek hatása nemcsak Ukrajnában lenne érezhető, hanem itt is. És a legfontosabb, hogy minden nap és minden éjjel Oroszország gyilkolja a bennünket védő katonákat és a békés polgárokat, beleértve a gyerekeket is” – írta Nepop, hozzátéve: arra, hogy felemelik a hangjukat, hogy az egész világ meghallja őket, lehet mondani, hogy nem diplomatikus, és lehet vitázni abban, hogyan kellene megállítani az agresszort és a háborút, de mint írta:

“Ha önök tudják, hogyan lehet ezt hatékonyabban csinálni – osszák meg velünk. Legyen világos, tétlenül várni, és ahogy elnökünk, Volodimir Zelenszkij fogalmazott, önként befeküdni a koporsóba, hogy a háború hamarabb véget érjen, nem szándékozunk. Ukrajna senkit nem támadott meg és senkit nem fenyegetett. Az orosz hadsereg tört be a mi országunkba. Mi pedig védekezni fogunk.“

Nepop szerint meg lehet sértődni azon, hogy túl határozottan kérik a segítséget és erre hivatkozva megtagadni a további segítséget, de azt kéri, “egyszerűen csak gondoljanak bele, mit él át nap mint nap Ukrajna és minden polgára”.

“Gondoljanak bele abba, milyen volt a magyaroknak, amikor 1956-ban senki nem hallotta meg a segélykérésüket. Vajon önök nagyon diplomatikusak voltak, amikor felszólították a Nyugatot, hogy segítsenek szembeszállni az orosz tankokkal?“

– írta.


Putyin kapcsán úgy folytatta: “Önöket – egyelőre – még nem bombázza. A támadás megindításához nem volt szüksége arra, hogy Ukrajna bármivel provokálja. Nem lesz erre szüksége ahhoz sem, hogy tovább menjen, ha Ukrajnát elpusztította. Teljes mértékben megérthető, hogy önök nem akarnak háborút, és hogy az ne érje el közvetlenül az országukat. Ám ezt csak úgy tudják elérni, ha maximálisan támogatják a harcunkat. Ha mi elbukunk, az orosz hadsereg nem ezer kilométerekre lesz önöktől, hanem itt a szomszédban. Csak úgy védhetik meg magukat és maradhatnak ki a háborúból, ha segítik Ukrajnát.

Ez a kegyetlen igazság. Nem diplomatikus. Ám ezt ki kell mondani nemcsak azért, hogy megvédjük az országomat, hanem azért is, hogy megvédjük az önökét. Felejtsék el a diplomatikusság hiányára hivatkozó sértődést, ahogy mi is elfelejtjük azokat a kemény szavakat, amiket időnként hozzánk intéznek. Ma inkább a kölcsönös őszinteségre és valós együttműködésre van szükség, hogy megállítsuk az agresszort.“

Hozzátette: nem akarják, hogy helyettük harcoljanak, ám azt kérik, hogy segítsenek nekik harcolni és győzni. Ők nem akarják, hogy a Magyarország és Ukrajna közötti határ Magyarország és Oroszország közötti határrá változzon. “Ez is az önök érdekét és biztonságát szolgálja” – fogalmazott Nepop.


Végül Budaira reagálva szárazon úgy zárta sorait:

“A miniszteri biztos nyilvánosan felszólította Ukrajna magyarországi nagykövetét, de illendő lenne ugyanígy, nyilvánosan és keményen felszólítani az orosz nagykövetet is, hogy az országa fejezze be a háborút Ukrajna ellen. Vagy ez a kérésem is méltatlan beavatkozás Magyarország belügyeibe?“

– vitte be az ütést Nepop.

(444 / HVG360) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top