Politika

Nem lesz újabb kétharmad a Nézőpont elemzője szerint, de a Fidesz nyeri a választást

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Mráz Ágoston Sámuel szerint nem történt semmi olyasmi, ami rontotta volna a Fidesz, illetve növelte volna az ellenzék esélyeit.

Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője Fidesz-győzelemre számít a parlamenti választáson, de valószínűtlennek tartja az újabb kétharmadot – mondta el a Telex élő választási műsorában.


Úgy látja, hogy a 2018-as választáshoz hasonlóan alakulnak a részvételi adatok. Ez alapján, ha összeadják az ellenzéki pártok akkori pártlistás eredményeit, akkor 49,9 százalékot kapnának, a Fidesz esetében 2 százalékkal kevesebbet.

Az elemző szerint a Jobbik jópár százalékpontot veszített a szavazataiból, ezek a Mi Hazánkhoz kerülhettek. A Nézőpont korábbi kutatásai alapján Dúró Dóráék pártja bejuthat a parlamentbe. Ez pedig azt is jelenti, hogy az ellenzék több szavazatot veszített, mint amennyit nyert a közös listával.

Az eddig látott részvételi adatok alapján Mráz nagyjából arra számít, amit a Nézőpont Intézet legutóbbi, március 29-én közzétett felmérése jósolt: a Fidesz-KDNP 119, az ellenzék pedig 79 mandátumot szerezhet vasárnap.

Szerinte nem történt semmi olyasmi, ami rontotta volna a Fidesz, illetve növelte volna az ellenzék esélyeit. Mint mondta, komolytalan lenne kijelenteni, hogy a kormánypártnak nem lesz mandátuma Budapesten, a fővárosi részvételi adatokból nem lehet még erre következtetni.

A hagyományosan fideszes körzetekben pedig szerinte nincs miért aggódnia a Fidesznek a részvételi adatok alapján.


Arról is beszélt az elemző, hogy azokban a választókerületekben, ahol éles a verseny, ott magas lesz a részvétel. Ilyen például Csongrád-Csanád megye 4-es választókerület, ahol Lázár János és Márki-Zay Péter verseng egymással. Kósa Lajos kerületét továbbra is billegőnek tartja, csak este lehet biztosat mondani a végeredményt illetően.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top