Politika

Inotai András: Négy hónapon belül hatalmas gazdasági válság lesz Magyarországon

nyugatifeny.hu

Semmi jóval nem kecsegtet a gazdasági szakember.

“Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, nagyon át lett verve”

— mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet korábbi vezetője, a Hírklikknek adott interjújában.

“Nem akarok pánikot kelteni, de az látszik, hogy bármikor lecsaphat nálunk is egy argentin-típusú válság, Orbán pedig nem tud, soha nem is tudott válságot kezelni”


— fogalmazott a professzor.

Elmondta, nagyon örül, hogy Orbánéknak kell kilapátolniuk azt a szemetet, amit 12 év alatt összehordtak. A nemzetközileg is elismert elemző szerint “úgy látszik, hogy Magyarországnak csak tragédiákon keresztül van túlélési esélye. Fogjuk fel úgy, hogy ami előttünk áll, összes problémájával és megpróbáltatásával együtt,

a túlélés záloga”.

Kiemelte: Nem a nyugatnak van itt az alkonya, hanem a nem létező orbáni gazdaságpolitikának. Hozzátette: Négy hónapon belül hatalmas gazdasági válság lesz Magyarországon. Már most is az van, de ez semmi ahhoz képest, ami ránk vár.

Inotai szerint “ennek a válságnak a gyökerei, és az intenzitása az elmúlt 12 évben keresendő, meg persze a legutóbbi időszak felelőtlen és aljas pénzszórásában”.

A professzor rávilágít, hogy nem véletlen az sem, hogy

a magyar infláció a legmagasabb Európában,

pedig ebben még nincsenek benne a begyűrűző európai hatások, amelyek elkerülhetetlenek lesznek. A professzor úgy véli, a magyar költségvetés teljes szétesésben, a bankrendszer pedig – a hazai túlköltekezés és a negatív kamatpolitika miatt – rendkívül sérülékennyé vált.


Mindeközben a a magyar társadalom elképzelhetetlen mértékben ismét eladósodott, a lakáshitelek fele hónapokon belül be fog dőlni, ami persze amúgy is várható volt, de a bedőlés gyorsabb ütemben fog bekövetkezni, mint korábban gondolni lehetett — fejti ki.A rezsicsökkentésről nem is szólva, ami ebben a formában a kezdettől fogva felelőtlen és durván antiszociális volt, ahogy azt már sokan mondták.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban úgy fogalmaz, “a piaci folyamatba történő beavatkozás általában is Rákosi elvtárs idejére emlékeztet, még csak nem is Kádáréra, hanem a rákosista „mi majd megoldjuk…:” voluntarizmusra”.

A kutató az interjúban kitér Orbán pozíciójára, “zsarolási potenciáljára”, amivel kapcsolatban így fogalmaz: “Ha az EU tartja magát az alapvető értékekhez – amihez nem tartotta magát az elmúlt időkben – , akkor onnan pénz nem fog jönni. De ne is jöjjön, az Európai Unió ne pénzt adjon,

hanem kezdje el kivizsgálni a pénzlopás egész évtizedes folyamatát.”

Hozzátette, akár a választások évtizedes antidemokratikus lényege, akár a jól ismert és minden területet átfogó “illiberális” gyakorlat alapján, el lehetne indítani a 7. cikkely szerinti jogállamisági eljárást is.

Inotai András elmondja, Orbánnak szembe kell néznie különc politikai magatartásáért, mint mondja, egyre többen bírálják a magyar kormányt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontja miatt, aminek következménye lehet a globális elszigetelődés.

Inotai kitér a konkrét költségvetési hiányra is, amivel kapcsolatban így fogalmaz:

“Mintegy 4,5 milliárd eurónyi összeget szórt el Orbán a választási kampányra,

a 13. havi nyugdíjtól kezdve, az adó-visszatérítésen át, a rendvédelmiseknek előrehozott kifizetésekig – ennek a fedezetét a pénzpiacon vették fel, mégpedig olyan feltételekkel, amelyek körülményei nem ismertek. Amit viszont tudunk: nemcsak mi, hanem a következő generáció fizeti majd vissza”.


A kutató kitér az uniós forrásokra is, amit a magyar kormányzat úgy kommunikált, hogy Orbán Viktor levelének köszönhetően, Magyarország jogosult lesz az Eu-s pénzekre. Inotai ezzel kapcsolatban elmondja:

“Amit kapott Magyarország, azt a bizonyos 300 millió eurót a menekültek ellátására kapta, annak semmi köze az újjáépítési alaphoz.

Amit állítanak Orbánék ezzel kapcsolatban, az nettó hazugság.”

A szerző a válságkezelés kérdéskörét érintve elmondja: “Orbán úgy került hatalomra 2010-ben, hogy magunk mögött hagytuk a 2008-as pénzügyi válságot. Megjegyzem, ha Gyurcsány 2006-ban lemond, és Orbán átveszi a hatalmat, akkor ma már nincs Fidesz, szétverte volna a válság Orbán pártját.

De ő szépen beült a Bajnai Gordon irányította válságkezelt ország miniszterelnöki székébe.

Most az egyszer kezelje majd ő, bár vannak kétségeim, ő ugyanis nem tud válságot kezelni. Az ellenzéknek nem a következő négy évre, hanem a következő néhány hónapra kell készülnie, arra, hogy akkor mit csinál majd, amikor ez az elhülyített magyar társadalom rá fog jönni, hogy nagyon át lett verve.”

Inotai megjegyzi, hogy vélhetően Orbán fog találni bűnbakot, akit hibáztathat a válságért – ott lesz Brüsszel, a világ, mindenki bűnös lesz, csak ők nem — jegyzi meg, majd így foyltatja:

“Elég, ha megnézzük a költségvetési hiány számait, amelyeket az elmúlt hetekben horribilis kampánypénzek is duzzasztottak, természetesen mindannyiunk adóbefizetéseiből. Egy szó, mint száz: nagyon jó, hogy mindezzel a kétharmados többségükkel Orbánék szembesülnek. Ha nem így alakul, akkor az ellenzéket csapdába ejtették volna.”

Az interjúban elmondja: Nem az ellenzék feladata jelenleg, hogy Orbán 12 éves “szennyesével” foglalkozzon, ezt ő okozta, neki kell vele elszámolnia. A továbbiakban kifejti, hogy Orbánnak sokkal nagyobb rutinja és gyakorlata van a “hatalomtechnikában”, mint a válságkezelés területén.


Kiemeli: Borzasztó árat fizet majd érte a magyar társadalom, de ez olyan társadalom, amelyik – ha egyáltalán – csak ilyen körülmények között tud észre térni — fogalmaz elemzésében.

(via hírklikk.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top