Politika

Vera Jourová: Ha Orbán az EU-ban akar maradni, akkor be kell tartania a közösség szabályait

Kép forrása: EPA/MTI

Az Európai Parlament plenáris ülésén Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt, hogy ha Orbán az EU-ban akar maradni, akkor be kell tartania a közösség szabályait.

Az EB-alelnök szerint Magyarországon nem történt eddig pozitív előrelépés a jogállamiság területén, éppen ezért indították el hivatalosan a jogállamisági mechanizmust az Orbán-kormány ellen. Emellett hamarosan közzéteszi majd a Bizottság a harmadik jogállamisági jelentést is, ami Jourová szerint ugyan egy megelőző eszköz lenne, de reméli, hogy a magyar és a lengyel hatóságok „reflektálni fognak a kiemelt aggályokra”.


A vita végén Věra Jourová azt mondta: „aggasztóan súlyos a bizalom hiánya”, pedig továbbra is foglalkozni kell a jogállamiság ügyével.

„Orbán szerint a legmagasabb érdeke a magyar nemzetnek, hogy az EU-ban maradjon, és szerintem Orbán is érti, hogy ha az EU-ban akar maradni, akkor be kell tartania annak szabályait. Egy győztes pedig nem vihet mindent: nem viheti az adminisztrációt, a médiát, az igazságszolgáltatást. Ahol a győztes mindent visz, az egy autokrácia”

– mondta Jourová.

Hozzátette: a jogállamisági mechanizmust nem egy ország ellen hozták létre, hanem az EU pénzügyi érdekeinek védelmében. „Azért lépünk fel a mechanizmussal a magyar kormánnyal szemben, mert ennek szükségességét bizonyítottnak látjuk. Lengyelországban jóval alacsonyabb a korrupció mértéke, a lengyel kormány helyesen bánik az uniós forrásokkal, ezért nem lépünk ezügyben ott a mechanizmussal.

De ha minden ország csatlakozott volna az Európai Ügyészséghez, most nem lett volna szükség a mechanizmus bevetésére”

– mondta zárásként az Európai Bizottság alelnöke.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top