Politika

Szakértők szerint horrorisztikus összegbe fog kerülni a rezsicsökkentés fenntartása

nyugatifeny.hu

Semmit sem érnek Orbán intézkedései.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy módosításokat kezdeményez az Európai Unió szabályaiban – számolt be az RTL Híradó.

A miniszterelnök olcsóbb, fosszilis energiát akar az ETS-rendszer felfüggesztésével, amellyel a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik a tagállamok. Azt szeretné, hogy ne a gáz határozza meg az áram árát, és hogy átmenetileg ne kelljen biológiai összetevőt keverni az üzemanyagokba. Orbán szerint, ha a gazdaság gyengülne, ezekkel az intézkedésekkel fenn lehetne tartani a rezsicsökkentést.

GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint tavaly 300 milliárd forintba került az adófizetőknek a rezsicsökkentés fenntartása, idén az energiaár-robbanás miatt ez akár

1300 milliárd forint is lehet.

A GKI szerint az Orbán által kezdeményezett beavatkozások azonban nem csökkentenék jelentősen a költségvetés többletterhét.

“Összességében nem gondolnánk, hogy jelentősen csökkenhetne a villamosenergia ára csak ezek miatt az intézkedések miatt”

– nyilatkozta Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Szerinte az Orbán által elvárt intézkedések bevezetésére nem sok esély van.

Az üzemanyag biológiai összetevőjének felfüggesztése a benzinkutak árát befolyásolhatja, a benzin 6,1 százalék, a gázolaj 7 százalék bioetanolt tartalmaz az Unióban.


“Jelentős csökkentő hatással nem bírna, hatékonyabb lépés lenne egy olyan gazdaságpolitika, ami a forint erősödésével azonnal reakciót váltana ki akár az üzemanyagok árában is”

– mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

(via 444.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top