Politika

Bérlevonás, pótlóórák, igazolatlan távollét – ezt kapták bosszúból a sztrájkoló tanárok

ezalenyeg.hu

Az aljas fideszes bosszúhadjárat megkezdődött a jogaikért, és a gyerekeink jogaiért harcoló pedagógusok ellen. A szakszervezetek nem adják fel, bírósághoz fordulnak.

 

Rengeteg sztrájkban résztvevő tanár fordult segítségért a a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ).

A tanárok mindenhol betartották a törvény által előírt dolgokat, mégis szankciók érték őket számos tankerületben. Így már érthető, miért listázták a sztrájkban résztvevő pedagógusokat.

Szabálytalanul vonták el a bérüket

A legtöbb helyen a tanárok csak 1-2 órára függesztették fel a munkát, mégis az egész napokra vonták el a fizetésüket. Egy Budán dolgozó tanár például arról számolt be, hogy 5 nap alatt 5 órát nem tartott meg, sztrájkolt, mégis 5 napi bérét vonták meg. A szakszervezetek szerint ez a sztrájktörvénnyel és a Munka törvénykönyvével is ellentétes.

Népszava arról ír, hogy érkezett egy olyan panasz is a szakszervezethez, hogy egy vidéki tankerületi központ igazgatója elrendelte, hogy a sztrájkban részt vevő pedagógusok a megtartott, adminisztrált óráikat is töröljék a rendszerből. Más helyeken igazolatlan távollétet írtak be a sztrájkoló pedagógusoknak, pedig az iskolában tartózkodtak.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete olyan esetekről is tud, hogy a március 16-17-18-ai sztrájkkal érintett napokra utólag, két-három héttel a sztrájk után rendelt el rendkívüli szünetet az igazgató. A PDSZ szerint ez jogellenes, rendkívüli szünet visszamenőleges hatályú elrendelésére a törvények nem adnak lehetőséget.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint a jogellenesen levont munkabért a tanárok követelhetik a munkáltatón.

A tanárok egy időre felfüggesztik a sztrájkot, az Orbán-kormány válaszára várnak, hogyan kívánják rendezni a pedagógusok követeléseit.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, évenkénti 10 százalékos emelést tudnak ígérni a tanároknak, többet nem. Ezzel azonban a tanárok nem igazán vannak kisegítve, hiszen ez még az infláció értékét sem éri el.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top