Politika

EU-s szakértő bizonyítja: A magyar kormány is részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

nyugatifeny.hu

Persze, csak stikában.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió >>asztalán<<“– közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.


Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte, az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben. Az uniós diplomácia vezetője kijelentette:

Oroszország ukrajnai háborúja megbukott.

Az orosz hadsereg nem volt képes bevenni Kijevet, most az ország keleti felében hajt végre csapatösszevonást. Várhatóan a Donbász régiójában készül újabb csapásra” — közölte.

Borrell hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai háborúja “horrorisztikus“. Leszögezte, Putyinék felelősek a globális élelmiszerválságért. Az oroszok ukrán városokat és búzakészleteket bombáznak, valamint megakadályozzák a gabona külföldre szállítását, ezzel szerinte éhséget gerjesztenek a világban.

Közölte, a külügyminiszterek megbeszélést folytattak arról, hogyan tehető Oroszország elszámoltathatóvá a nemzetközi jog nagymértékű megsértéséért. “Az Európai Unió támogatja a nemzetközi nyomozást, hogy elégséges bizonyíték birtokában a felelősök elszámoltathatók legyenek a civilek háborús bűnnek számító meggyilkolásáért” — mondta a főképviselő.

Mindaz, ami Ukrajnában történik, megerősíti az Európai Unió elkötelezettségét az ország támogatása mellett” — mondta Borrell. Kérdésre válaszolva közölte, a tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást.


Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de

a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

— emelte ki.

Elmondta, az EU keleti tagországaira nagyobb nyomás nehezedik a háború elől menekültek befogadásával, illetve ezek az országok nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra is.

Ezt, az unió keleti és nyugati tagállamai közötti >>aszimmetrikus<< helyzetet közösen, egységesen és a szolidaritás kinyilvánítása mellett kell kezelni” — jelentette ki a kül- és biztonságpolitikai főképviselő. Hozzátette, küzdeni kell a nagymértékű orosz energiafüggés mielőbbi megszüntetéséért, új beszállítókat kell találni, és a megújuló energiaforrások bevezetésére kell törekedni.

(MTI korrigálva) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top