Politika

Szijjártó mégis talált megoldást, hogy Magyarország rubelben fizessen az orosz gázért

nyugatifeny.hu

Csavaros észjárás.

Néhány nappal korábban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy Magyarország akár rubelben is hajlandó lenne fizetni az orosz földgázért, ha arra kérik. Emiatt sok kritikát is kapott Orbán, az Unió szerint ez a szankciókat is sérti, de Szijjártó Péter külügyminiszter most egy olyan konstrukcióról beszélt, amely szerinte egyidejűleg mindenki igényét teljesíti.


Az európai uniós külügyminiszterek találkozójáról bejelentkező Szijjártó azt mondta, hogy

van olyan megoldás, amellyel Magyarország nem sért szankciós intézkedést.

Ennek a részleteit most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy ZRt. és a Gazprom Export, de a lényegét már a külügyminiszter is ismertette.

Ennek értelmében a magyar fél két számlát hoz létre a szankciós listán nem szereplő orosz Gazprom Bankban. A CEEnergy eurót utal át a Gazprom Banknak, amely ezt a pénzt rubellé konvertálja át, és ezt utalja el a Gazprom Exportnak.

Szijjártó a továbbiakban hozzáfűzte, hogy a két vállalat tavaly megkötött eredeti szerződésében is szerepelt az, hogy az eurótól át lehet térni más pénznemre. A külügyminiszter szerint eleve két vállalat kötött szerződést, amelyben az unió nem vett részt,

ezért annak most sincs beleszólása.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az unió újabb 500 millió euróval megnöveli az európai békekeretet, amelyből az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokért lehet térítést kérni. Eddig ezzel 17 uniós ország élt.


Magyarország természetesen nem, és Szijjártó újra elmondta, hogy nem szállítunk fegyvert, és nem engedjük át azokat a fegyverszállítmányokat sem az ország területén, amelyek közvetlenül Ukrajna felé tartanának.

A külügyminiszteri találkozó előtt több ország diplomatája arról beszélt, hogy

olajembergót kellene hirdetni Oroszországgal szemben,

mert csak így lehetnek hatásosak a szankciók. Szijjártó ugyanakkor megerősítette: Magyarország nem fog az energiaimport ellen szavazni, már csak azért sem, mert nem látja, honnan lehetne fedezni az ország napi 20 ezer tonnás kőolaj- és évi 8,5 milliárd köbméteres földgázigényét.

(via telex.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top