Politika

Orbán továbbra is vétózik: Kiderült, mi lesz az olajembargó sorsa, ha nem lesz megállapodás

nyugatifeny.hu

Nem enged a magyar miniszterelnök.

Több uniós tagállam szerint ideje elgondolkodni az orosz olajexportra kivetett szankciók elhalasztásán annak érdekében, hogy legalább a javasolt szankcióscsomag többi részét életbe lehessen léptetni, írja a Bloomberg.

Az EU legújabb szankciós csomagja részeként az orosz olajexportot is betiltaná, és bár Magyarország ez alól 2025-ig mentességet kapna, Orbán Viktor megmakacsolta magát, és mereven elutasítja.


Orbán azzal érvel, hogy a magyar olajiparnak hatalmas költségekkel járna az átállás más olajforrásra. Ez annyiban igaz, hogy az orosz olaj olcsóbb, mint a nyugaton irányadó Brent könnyűolaj, és a Mol finomítói kapacitásai az orosz Ural olaj feldolgozására vannak optimalizálva, ezek átállítása pedig több száz millió dolláros költséggel járna.

Ugyanakkor a Molnak a legfrissebb jelentése szerint a hatósági benzinár ellenére is 833 millió dollár volt az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti árbevétele 2022 első negyedévében, vagyis ezt a beruházást, amivel lényegében örökre leválhatna az orosz olajról,

pár havi bevételéből fedezni tudná.

Legalább ennyire hamis volt Orbánnak az a pontosan egy hete elhangzott érve, miszerint könnyen ugrálnak azok, akiknek van tengerpartjuk, és hajón is tudnak olajat szállítani, de nekünk nincs, mert “elvették”.

Egyrészt Magyarországot közvetlen olajvezeték, az Adria köti össze a rijekai olajkikötővel, vagyis minden infrastruktúra adott a tengeri olajszállításhoz. Másrészt a horvátok felháborodását kiváltó kijelentés a tengerpart “elvételéről”, történelmileg igen pontatlan. Magyarországnak ugyanis a közkeletű tévedéssel szemben nem volt tengerpartja, a Magyar Királyság határa a Száva folyó volt. Tengerpartja mindig is az 1091-1918 között a magyar korona egyik államának, Horvátországnak volt.

Minddettől függetlenül a Bloomberg diplomáciai forrásai szerint egyre nagyobb a támogatottsága az EU tagállamai között annak, hogy halasszák el az orosz olajra kivetendő szankciókat – igaz, több tagállam szerint ez hiba volna, mert a gyengeség jelének látszana.


Az orosz érdekek érvényesítésében hajthatatlannak tűnő Orbán a kérdést a tagállami vezetők május végi csúcstalálkozóján tárgyalná. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a hét elején telefonos konferenciát szeretett volna tartani róla, de ezt végül elhalasztották, és még nem tűztek ki rá új időpontot.

(via 444.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top