Politika

Váratlan fordulat: A katolikus püspöki kar elismerte, hogy nincsenek megbecsülve a tanárok sem anyagilag, sem társadalmilag

nyugatifeny.hu

Most már látják.

“Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is”.

Többek közt ez is olvasható abban a közleményben, amelyet több katolikus pedagógus tájékoztatása alapján az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa jegyez, az iraton szereplő dátum pedig 2022. május 17. — számol be róla a Népszava.


A levél részleteiből a Szemlélek blog idézett. A püspökök most már azt ígérték, “a legmagasabb szinten” fogják intézményeik, pedagógusaik érdekeit képviselni, hiszen

“tisztában vagyunk (…) pedagógusaink nehéz helyzetével”.

Ám úgy tudni, még nem nagyon volt példa hasonló lépésre, hogy az MKPK ilyen témában minden katolikus pedagógusnak levelet ír. Ráadásul nem utal rá semmi, hogy egy bizalmasan kezelendő iratról lenne szó – kifejezett kérés volt,

hogy minél több érintetthez juttassák el a pedagógusok a közleményt.

A közlemény már csak azért is érdekes, mert amikor maguk a pedagógusok, köztük keresztény felekezetek által fenntartott intézmények munkatársai mondták ugyanezt, s az eredménytelen tárgyalásaik után nem maradt más lehetőségük, mint a tiltakozás, az egyházi vezetők nem mutatkoztak ennyire együttműködőnek, ráadásul 2022. február 28-án az MKPK aláírásával egy olyan nyilatkozat jelent meg, amelynek szerzői bíznak pedagógusaik “józan ítélőképességében és felelős magatartásában”.


A kulturális bizottságban egyébként tegnapelőtt hallgatták meg a közoktatásért felelős belügyminisztert. Pintér Sándor ebben “a rend” fontosságát hangsúlyozta.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken elmondta:

Rendkívül aggasztónak tartja, hogy Pintér Sándor belügyminiszterhez került a közoktatás ügye, mint mondta, alapvető ellentmondást érez a belügyminisztérium működése, és a pedagógiai rendszer, vagy az egészségügyi rendszer működése között. Kiemelte: elsősorban az empátia az, ami meghatározó ezeken a területeken, a belügyminisztérium ezzel szemben “szabályozottságot” kínál.

“Ebben a “rendteremtésben”, amit a miniszter úr részletesebben is kifejtett, hát megborzongtam egy picit, hogy hova lesznek azok a pedagógiai célok, ami miatt nagyon sokan a pedagógus pályát választottuk”

— mondta L.Ritók Nóra.

Hangsúlyozta, hogy a világ mindenütt arról szól, hogy az iskolában ránk bíznak gyerekeket, akiknek a személyiségét kell a lehető leghatékonyabban fejleszteni. A pedagógus szerint a megfélemlítés, az erőszakkal kikényszerített rend, a rend és a szabályok túlhangsúlyozása, mind hibás kezelési mód — mutatott rá.

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével Rónai Egon beszélgetett.

Videó:


(via, nepszava.hu / atv.hu / címlapkép: illusztráció) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top