Politika

Állami gigaberuházás: Százhalombattán húzzák fel a legújabb sportcsarnokot 6 milliárdért

(Kiemelt kép: kanizsaujsag.hu)

A csarnok közel dupla annyiba kerül majd, mint eredetileg tervezték.

Százhalombatta önkormányzata feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le a város új, multifunkcionális csarnokának kivitelezéséhez — számolt be róla az Átlátszó. A nyertes vállalkozókkal kötött szerződés így még nem lépett hatályba. A tendert ezúttal nem Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte – legalábbis első ránézésre. Az alvállalkozók között ugyanis már felbukkan a ZÁÉV. Vezér Mihály polgármester bízik abban, hogy ősszel elkezdődhet az építkezés.

Új multifunkcionális sportcsarnok építésére írt ki közbeszerzést a Százhalombatta Város Önkormányzata tavaly év végén, a tender nyertesét most hozták nyilvánosságra az uniós közbeszerzési értesítőben. A megbízás egy kétszintes, 1297 fő befogadására alkalmas, 3000 m² alapterületű,

nemzetközi és hazai sportrendezvények tartására alkalmas létesítmény megépítéséről szól.

“Az új épület cölöpalapozással készül, a szerkezetét előregyártott vasbeton pillérek és monolit vasbeton falak, valamint előregyártott vasbeton gerendák és monolit vasbeton födémek alkotják. A lelátó szerkezete szintén előregyártott vasbeton szerkezetekből készül. A tetőszerkezet egy része monolit vasbeton födémszerkezetű, a csarnoktér pedig előregyártott vasbeton főtartókra helyezett magasbordás trapézlemezzel készülő szerkezet” – olvasható az objektumról szóló leírásban.


A dokumentumból az is kiderül, hogy a meglévő sportcsarnok megmarad, és az új csarnok bemelegítő-csarnokaként funkcionál majd sporteseményeken. A két épületet összekötik, így könnyen átjárhatóak lesznek. A beruházás eredetileg becsült összértéke 3 599 603 252 forint volt,

de a kivitelezők végül 6 052 722 162 forintért vállalták a munkát.

Vagyis a csarnok közel kétszer annyiba kerül majd, mint eredetileg tervezték.

A nyertes az EB Hungary Invest Kft.Thermo Épgép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. párosa lett, amely alvállalkozóként bevonta a ZÁÉV Építőipari Zrt.-t.

Az EB Hungary Invest Kft.-ről nemrég az Átlátszó megírta, hogy a szentendrei skanzen bővítéséért felelős kft. az elmúlt években több (gyakran milliárdos tételű) állami megbízást kapott. Így például

  • az új salgótarjáni onkológiai központ megépítését nettó 5,6 milliárd forintért,
  • a tatabányai Tulipános ház felújítását,
  • a füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztését
  • vagy épp a budapesti kormányhivatal Kőrösi Csoma Sándor út 53–55. szám alatti épületének felújítását és átalakítását.

A bevétele is szépen alakult: 2012-ben még csak 600 millió forint volt a cég éves forgalma, ez azonban 2020-ra

12,5 milliárdra nőtt.

A kft. tulajdonosa Erdei Zoltán József, akinek közös vállalkozása (5. ker Property Ingatlanforgalmazó Kft.) van azzal az Irtó Krisztiánnal, aki vezető beosztásban dolgozik például az EuroAszfalt Kft.-ben, amely több projektben is konzorciumi partnere a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.


A Thermo Épgép Kft. tulajdonosa Ihász Ferenc Péter és Orosz Zoltán. A cég forgalma az elmúlt öt évben

1,6 milliárdról 8,7 milliárdra nőtt, az adózott eredményük pedig 169 millió forintról 1,4 milliárdra.

Több állami megbízást is nyertek már, többek között kormányzati épületek energetikai felújítását végezték.

A közbeszerzés dokumentumai szerint az ajánlatkérő feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le, a szerződés még nem lépett hatályba. A finanszírozás tervezett forrása: EMMI központi költségvetési forrás. Vagyis egyelőre nincs pénz a beruházásra.

Ezt erősíti meg a Százhalombatti Hírtükör cikke is, amely szerint rendkívüli testületi ülésen tárgyalták meg a Százhalombattán építendő többfunkciós csarnok közbeszerzésének kihirdetését március 10-én. “A beruházás megkezdésének feltétele, hogy az állam biztosítsa a megígért mintegy 8 milliárd forintos forrást. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy

az önkormányzat mindent előkészített az építkezéshez, ami 100%os állami támogatásból valósulhat meg.

A testület által egyhangúlag kiválasztott kivitelezővel akkor kötik meg a szerződést, amikor a kormányzat rendelkezésre bocsájtja a pénzügyi forrást” – írta a lap.


Vezér Mihály egyúttal “reményét fejezte ki, hogy ősszel elkezdődhet az építkezés, a mostani körülményeket – országgyűlési választás, ukrajnai háború, központi költségvetési hiány, megugrott infláció, forint árfolyam – figyelembe véve”.

A lap nemrég beszámolt róla, hogy Karcagon is hasonló beruházás készül: ott 6,2 milliárdért újulhat meg a megye I-es focicsapatnak otthont adó komplexum.

(via, atlatszo.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top