Politika

Csúnya taslit kapott az Orbán-párti biztos nemzetközi kollégáitól

nyugatifeny.hu

Ez nem lesz a kormányközeli médiumok címlapján.

Facebook-bejegyzésben közölte a Magyar Helsinki Bizottság, hogy leminősítette a Nemzeti Emberi Jogi Egyezmények Világszövetsége a hazai alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost és hivatalát. A bejegyzés tanúsága szerint ennek oka többek között, hogy tevékenysége során nem védelmezte a magyar sajtót, a civileket és a bíróságok függetlenségét.

A Magyar Helsinki Bizottság bejegyzését az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

“✋ Véglegessé vált: leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái! ☹️


⚫️ Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét.

Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint.

⚫️⚫️ Ezért az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában. Most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából.

⚫️⚫️⚫️ Több civil szervezet segítségével írt árnyékjelentésünkben már tavaly részletesen elemeztük az ombudsman tevékenységét, és mi is arra a következtetésre jutottunk, mint a világszövetség.

⚫️⚫️ Az ombudsmannak jó féléve volt arra, hogy függetlenségét demonstrálja a (GANHRI) előtt. Ez sem sikerült, a tűzoltás nem sikerülhetett. Hogy mennyire bántja őt a leminősítést? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem.

⚫️ Minket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorít a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit.


További részletek >>EZEN<< a linken olvashatók.

(Magyar Helsinki Bizottság/Facebook) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top