Politika

Orbán nagyon bedühödött Brüsszelben: “Az Európai Bizottság felelőtlen viselkedése juttatta Magyarországot nehéz helyzetbe”

nyugatifeny.hu

Orbán az EU-t vádolja Magyarország nehéz helyzete miatt.

A dolgok nem néznek ki jól – mondta újságíróknak az uniós csúcsra érkező Orbán Viktor Brüsszelben. A miniszterelnök elismerte, hogy most kapták meg az utolsó szövegjavaslatot a hatodik szankciós csomagról, és ebben valóban az szerepel, hogy az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem.

“Ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra”

– ismételte el a jól ismert rigmust Orbán.


A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a vezetéken keresztül érkező gázra vonatkozó szabályokat később fogják megvitatni és elfogadni. Bár a javaslatban vannak jó részletek, a kormányfő hangsúlyozta, hogy ez számukra

nem elég garancia.

“Ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is – jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt, ez a garancia kell nekünk. Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk” – mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy a mentesség nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe, Orbán azt válaszolta, hogy a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára.

Magyarország a kormányfő szerint semmilyen extraprofithoz nem tud jutni, mert azt kérik tőle, hogy olyan beruházásokat hajtson végre a Mol, ami nagyon sok pénzbe kerülne, a termék viszont drágább lesz. Tehát úgy véli, azt kérik Brüsszelben, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin.

“Ez őrültség, ez az atombomba. Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság”

– mondta Orbán, ismét elővéve az “atombombás” hasonlatot.


Orbán az őt faggató külföldi újságíróknak is tagadta, hogy bármilyen kompromisszum született volna a szankciók ügyében, és úgy vélte, hogy

az Európai Bizottság “felelőtlen viselkedése” juttatta Magyarországot nehéz helyzetbe.

“Eddig az volt a konszenzus, hogy a bizottság nem nyújt be javaslatokat, amíg azt megfelelően meg nem vitatták a tagállamok. Az energia nem játék, ebben az ügyben először megoldásokat kell találni, és utána jöhetnek a szankciók”

— mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint ezért a felelősség az Európai Bizottságot terheli.

(via, hvg.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top